GDP-adatok: kanyarban előzünk? De kit?

GDP-adatok: kanyarban előzünk? De kit?

Nem vergődött ki a koronavírus-válságból sem a magyar, sem az európai gazdaság. Kedden ugyanis a Központi Statisztikai Hivatal, valamint az Eurostat is közzétette a 2021 I. negyedévére vonatkozó gyorsjelentéseket.

Pozitívum, hogy a magyar gazdaság az előző negyedévhez (2020. október-december) képest 1,9 százalékkal bővült, amivel az EU élmezőnyébe tartozunk. Az uniós tagállamok közül – az eddig közzétett adatok alapján – csak Románia (2,8 százalék), Bulgária (2,5 százalék) és Ciprus (2 százalék) növekedése magasabb a mienknél, miközben az uniós átlag mínusz 0,4, az eurózóna átlaga pedig mínusz 0,6 százalék. A legrosszabbul Portugália (mínusz 3,3 százalék) és Lettország (mínusz 2,6 százalék) teljesített, de az előző negyedévhez csökkenést mértek Szlovákiában (1,8, százalék), Németországban (1,7 százalék) és Dániában (1,5 százalék) is. A V4-ek közül Csehországban 0,3 százalékkal csökkent, Lengyelországban pedig 0,9 százalékkal nőtt a GDP.

Éves összevetésben azonban már korántsem ilyen jó a helyzet. 2020. I. negyedévhez viszonyítva

a magyar gazdaság teljesítménye 1,8 százalékkal csökkent, ami gyakorlatilag megegyezik az EU 1,7, illetve az eurózóna 1,8 százalékos gazdasági visszaesésével.

A legrosszabb teljesítményt itt is Portugália és Spanyolország nyújtotta, ahol egy év alatt 5,4, illetve 4,3 százalékkal csökkent a GDP, de a németek 3 százalékos visszaesése is fontos tényező. Az átlagot a franciák 1,5 százalékos gazdasági növekedése húzza felfelé, rajtuk kívül csak Litvánia 1, illetve Szlovákia 0,5 százalékos növekedése esik pozitív tartományba.

A V4-ek közül a csehek 2,1, a lengyelek pedig hozzánk hasonló 1,7 százalékos visszaesésről számoltak be.