A Tolna megyei Gerjenben elsüllyedt a település kompja

Az olvasónktól kapott beszámoló szerint a kompot az elmúlt jó pár évben különböző helyi emberek üzemeltették, bérelték a község önkormányzatától.



Tavaly ősszel viszont visszakerült a településhez, az önkormányzat pedig nem is akart túladni rajta. Mint írja, az elmúlt ötven évben télen is üzemképesen tartották, "akármilyen hideg és akármekkora fagyok, jegesedés volt. Gerjen Önkormányzata ezt a mostani télen elmulasztotta teljesíteni. "

Most viszont - vélhetően a kikötőben összeálló jég miatt - a komp elsüllyedt, levélírónk szerint ez pedig legalább 20 milliós kárt okozott az önkormányzatnak és egyben a falunak.

"Tudva, hogy télen is - főleg jég esetén - figyelni és kezelni kell a kompot, hatalmas emberi mulasztások is történtek a tulajdonos Önkormányzat részéről."

Mint írja: ezt a tegnapi nap során helyszíni szemlét tartó rendőrök és katasztrófa védelmis emberek is megerősítették.

A komp hajóját a napokban szakemberek segítségével megpróbálják majd kiemelni a jég alól, ám a falut ért kárért egyelőre nem vállalta senki sem a felelősséget, semmilyen tájékoztatást nem adtak a kialakult helyzetről és kérdés, hogy milyen következményei lesznek a dolognak - írja olvasónk.

A hajó jelenleg is víz alatt van, és a belőle távozó olaj ráadásul környezetszennyező hatással is van a Dunára.

Frissítés: megszólalt a polgármester

Portálunk megkereste Romhányi Károlyt, a település polgármesterét, aki az alábbi tájékoztatást adta:

"Az említett eset során a komp vontatására szolgáló kishajó került víz alá. A hajó elsüllyedését követően Gerjen Önkormányzata értesítette a hatóságokat, és elindult a szakértői vizsgálat, mely hiteles információt szolgáltat valamennyiünk számára. A kárérték jelenleg nem ismert, ugyanis a helyreállítás költségeit a kishajó kiemelése után lehet megállapítani, ahogy a lefolytatott vizsgálat alapján lehet a felelősséget is megállapítani. Addig a szakhatóságok teljes felügyelete mellett zajlik a kármentesítés. A hidegre való tekintettel a hajó üzembiztonsági felügyeletét megerősítettük. A fagy okozta veszély elhárítása érdekében a hajót fűtöttük.  

Gerjen Önkormányzata a szakhatósági nyomozás eredményéről, a hajó helyreállításának lépéseiről a vizsgálatot követően tájékoztatást ad."