Ombudsman: nincs jogi visszásság a gödi különleges gazdasági övezet ügyében

Írásban kérdezte Szél Bernadett Kozma Ákos ombudsmant a gödi Samsung-gyár különleges gazdasági övezetté nyilvánításáról. A tervezett lítiumos akkumulátorgyártó üzem leendő és a már meglevő üzem területét egy hónapja nyilvánította különleges gazdasági övezetté a kormány, így amellett, hogy a gyár által megfizetett iparűzési adó sem az ellenzéki vezetésű településhez megy, az önkormányzat bele se szólhat abba, hogy mi történik az övezeten belül.

A független képviselő szerint a kormány a járvány ürügyén nagyberuházói érdekeket érvényesít agresszív módon, semmibe véve a helyi közösség akaratát és a környezeti érdekeket – ezzel kapcsolatban érdeklődött arról, hogy van-e helye ombudsmani vizsgálatnak az ügyben.

Az Alapvető Jogok Biztosa azonban úgy látja, az ügyben nem tapasztalható jogi visszásság ezért álláspontja szerint hivatalból lefolytatandó vizsgálatnak nincs helye. Kozma Ákos azt elismeri, hogy az ország területének egészére kiterjedő, a jelenlegihez hasonló időtartamban fennálló élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető helyzetre az alkotmányos jogrend története során nem volt még példa. Ez a biztos szerint azzal is jár, hogy részletesen kidolgozott alkotmánybírósági gyakorlat nem áll rendelkezésre iránymutatásul a különleges jogrend során meghozott intézkedések tekintetében alkalmazandó alkotmányossági mérce vizsgálatához.

Az ombudsman szerint a jogszabályok lehetővé teszik a kormány számára, hogy a munkahelyek tömeges elvesztésének elkerülését, új beruházás vagy bővítés megvalósítását szolgáló helyszínt és annak közvetlen környezetét a kormány különleges gazdasági övezetté nyilváníthatja. Ez történt a gödi Samsung beruházás miatt is, a döntés miatt Göd elvesztette területének 20 százalékát és a Samsung gyárból származó évi 700 millió forintos adóbevételt. A „különleges gazdasági övezet” kijelöléssel az érintett terület egyben a helyi önkormányzat fennhatósága alól beépítési és településkép-védelmi kérdésekben (is) a területileg illetékes megyei önkormányzathoz kerül. 

Az ombudsman egyben jelezte, folytatják a már megkezdett vizsgálatokat az érintett önkormányzati, a szakmai és a helyi civil szervezetek bevonásával.