Gondoltad volna? Szibériában ötezer éve is laktak

A település neve a magyarok orosz elnevezésével (vengerszkij) egyezik.

A település neve a magyarok orosz elnevezésével (vengerszkij) egyezik, de arról a helyiek nem tudnak, hogy ott a történelem folyamán mikor fordultak meg magyarok. A település címere sokatmondó: egy olyan ló szerepel rajta, amelynek hátsó lábai indává változnak.

A környéken már több éve folyik feltáró munka, sőt a helyi múzeumban régebbi feltárások során előkerült leletek is ki vannak állítva. Ezen felül régi, még a cári időből származó gyűjtemény is található a tárlókban.

Az elmúlt 10 évben elég sok ősi temető tárult fel, ahol érdekes szokásokra lettek figyelmesek a szakemberek. Ebben az évben igazi szenzációt keltett a neolit korból fennmaradt füstölő üzem, ahol a munka – az alapokból kiindulva már ipari méretekben folyt. Mind a mai napig ez a hal tartósításának leghatékonyabb módja a térségben, a helyi piacokon a termelők manapság is szívesen árulnak ilyen ősi módon elkészített halat. Úgy tűnik, hogy ez már legalább ötezer éves módszer. 

A telepen nemcsak halfeldolgozás folyt, hanem különleges rituálékra is sor került. A füstölőkön kívül feltárultak olyan gödrök, ahol állatokat tartottak, voltak közöttük
háziasított állatok, mint kutya, de róka és hermelin csontok is voltak a maradványok között. A tudósok között kialakult egy olyan vélemény, amely szerint ezeket csak rövid ideig, valószínűleg rituális célból tartották fogva, ez azonban nem nyert megerősítést. Úgy tűnik, hogy a lelőhely különlegességeinek megfejtése még várat magára.

B.