Görögországban innentől havonta pénzbírságot kell fizetniük a 60 éven felüli oltatlanoknak

Görögországban innentől havonta pénzbírságot kell fizetniük a 60 éven felüli oltatlanoknak

Görögországban havonta pénzbírságot kell fizetniük azoknak a 60 év felettieknek, akik megtagadják a koronavírus elleni oltás felvételét – írja az MTI. A rendelkezést már november végén bejelentették.

Sajtótájékoztatóján Jánnisz Ikonómu kormányszóvivő a döntést azzal indokolta, hogy tízből kilenc, koronavírussal összefüggő haláleset ebből a korcsoportból kerül ki.

„Tíz intubált betegből hét 60 év feletti, és közülük tízből nyolc oltatlan” – tette hozzá.

A január 16-án életbe lépő rendelkezés értelmében az oltást megtagadók havonta 100 eurót (mintegy 35 ezer forint) kötelesek fizetni mindaddig, amíg be nem oltatják magukat.

Tanosz Plevrisz egészségügyi miniszter vasárnap azt közölte, hogy február 1-jétől oltatlannak minősülnek mindazok, akik nem vették fel a koronavírus elleni emlékeztető oltást a második oltás után eltelt hét hónap alatt.

"Az oltási igazolás továbbra is érvényes lesz, mert kilenc hónapos európai igazolásról van szó, de nem részesülhetnek olyan előnyökben, mint a kizárólag oltottak számára engedélyezett helyek igénybevétele"

- tette hozzá Plevrisz.

Görögországban a 11 millió lakosból több mint 7 millióan vették fel a védőoltást. Már több mint 3,9 millióan megkapták az emlékeztető oltást is. A fertőzéseknek az omikron variáns okozta fellángolása miatt a kormány december 29-én újabb korlátozó intézkedéseket jelentett be.