Görögországot pofán vágták

Leminősítette Görögország eddig is mélyen spekulatív - vagyis messze nem befektetési ajánlású - államadós-besorolását a Moody's .

A nemzetközi hitelminősítő szerint, ha létre is jön a megállapodás egy új, középtávú finanszírozási programról, azt komoly végrehajtási kockázatok terhelnék, tekintettel a gyenge lábakon álló görög gazdaságra és az ingatag belpolitikai környezetre.

A Moody's emellett lejjebb vitte a hazai és külső görög kötvényadósság-kötelezettségek besorolási plafonját is. A hitelminősítő szerint ez azt a megnövekedett kockázatot jelzi, hogy szuverén törlesztési csőd esetén Görögország távozni kényszerülhet az euróövezetből.

A Moody's a bankbetéti besorolási plafont is alacsonyabb szintre süllyesztette. A cég indoklása szerint az új osztályzati plafon tükrözi, hogy megnőtt a bankbetétek befagyasztásának kockázata a betétesi bizalom további gyengülése esetén.

A múlt hónap végén a Fitch Ratings hitelminősítő is rontotta Görögország államadós-besorolását, egyebek mellett azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy megnőtt a görög szuverén törlesztési csőd kockázata.