Egymást vádolja szószegéssel az MSZP-Párbeszéd és a DK

Egymást vádolja szószegéssel az MSZP-Párbeszéd és a DK

Gréczy Zsolt visszaszólt Karácsony Gergelynek és a szocialistáknak.

Súlyos adok-kapok indult el a baloldalon az MSZP-Párbeszéd és a Demokratikus Koalíció (DK) között, miután utóbbi kihátrált Karácsony Gergely főpolgármester-jelöltsége mögül, illetve bejelentették Kálmán Olga indítását a budapesti előválasztáson.

Karácsony Gergely az Indexnek adott interjújában azt mondta: nyolc perccel Kálmán Olga jelöltként való bemutatása előtt tudta meg Gyurcsány Ferenctől, hogy nem támogatja tovább az előválasztáson. Arról is beszélt, hogy betartotta a DK-val kötött megállapodást, de mint kiderült, mást gondol az adott szó jelentőségéről, mint Gyurcsány Ferenc. Kunhalmi Ágnes, az MSZP választmányi elnöke az ATV Egyenes beszéd című műsorának kedd esti adásában alig tudott a megszólalni a dühtől, hogy a DK átvágta az MSZP-Párbeszédet. A szocialista politikusnő azt mondta, hidegzuhanyként érte és fel van háborodva, hogy a DK nem Karácsony Gergelyt támogatja, hanem Kálmán Olgát indítja az előválasztáson.

„Joggal félhet a többi párt is attól, hogy valaki nem fogja betartani az ígéretét”

- jelentette ki.

Gréczy Zsolt, a DK szóvivője a Facebook-oldalán reagált Karácsony Gergely és a szocialisták vádaskodásaira. A politikus szerint a Párbeszéd és Karácsony Gergely akarta mindig az előválasztást, de a DK jelezte, hogy fenntartásai vannak. Továbbá, mivel nem volt biztos, hogy lesz az előválasztásnak második fordulója, az sem volt biztos, hogy azon Karácsony Gergelyt támogatnák.

„A DK tehát semmilyen megállapodást nem rúgott fel”

- írta Gréczy Zsolt, aki hozzátette, hogy ha valaki magyarázattal tartozik, az Karácsony Gergely.

„Karácsony Gergely az elmúlt hónapokban ígérete ellenére nem pártsemlegesen, nem kizárólag várospolitikai ügyekben szólalt meg, hiába emlékeztettük erre számtalan alkalommal. Ahogy nem tartotta be azon ígéretét sem, hogy győzelme esetén a Párbeszéd társelnöki tisztségéről haladéktalanul lemond, ezzel is mutatva, hogy ő nem egy párt, hanem valamennyi budapesti ember jelöltje”

- fogalmazott a DK szóvivője. Azt is tagadta, hogy Karácsony Gergely nyolc perccel a bejelentés előtt értesült volna a DK döntéséről. Gréczy Zsolt az állítja, hogy már hat nappal korábban értesítették az MSZP-Párbeszéd jelöltjét, hogy a DK álláspontjában változás várható.

Az előválasztásra kitérve a Facebook-bejegyzése végén azt írta, örülni kell annak, hogy verseny van, és nem a versengőket vagy az őket jelölőket kellene bántani, hanem készülni a június 26-i előválasztásra, ahol eldőlhet, ki lesz Tarlós István kihívója.