Gulyás: Orbán kész bocsánatot kérni az Európai Néppárttól

A Miniszterelnökséget vezető miniszter reagált az Orbán-Weber találkozóra.

Gulyás Gergely azt mondta: örülnek annak, hogy Manfred Weber személyesen adott tájékoztatást Orbán Viktornak a saját elképzeléseiről. Annak külön örülnek, hogy az ő Európáról szóló elképzeléseiben a külső határok védelme és a migráció megállítása fontos szerepet játszik. Ez kulcskérdés a magyar kormánynak is, ezért tudjuk támogatni Manfred Webert az Európai Bizottság elnöki pozíciójára. Gulyás hangsúlyozta: a mai megbeszélés erre garanciát adott.

A Fidesz néppárti tagságára kitérve elmondta: olyan pártok kezdeményezték az elmúlt hetekben a kizárásukat, akikkel eddig is számtalan területen voltak vitáik.

Ezek a pártok kivétel nélkül megszavazták a kötelező kvóta szerinti elosztást, és a bevándorláshoz való viszonyuk is alapvetően eltér attól, ami mi helyesnek gondolunk – jelentette ki Gulyás. Hozzátette: valójában erről szól a Fidesz tagságáról is a vita.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter leszögezte: Manfred Weber világossá tette, hogy az illegális migrációt teljes egészében meg kell állítani. Arra pedig „kölcsönös a szándék”, hogy a Fidesz a Néppárt tagja maradjon.

„Nyilván mindenkinek megvannak azok a határok, amiket nehéz átlépni, mi egyértelművé tettük, melyek azok a kérdések, amelyekben nem tudunk kompromisszumot kötni”

- szögezte le Gulyás.

Ugyanakkor a Weber által kért kérdések kapcsán Gulyás azt mondta:

  1. a plakátkampányuk véget ért, ez a konfliktus már nem áll fenn a Néppárttal,
  2. Orbán Viktor senkit nem akart megbántani a „hasznos idióták” (ezt mondta korábban néppárti kritikusaira) kijelentéssel, ha valakit ez mégis megbántott volna, akkor ezért kész bocsánatot kérni,
  3. a CEU jövőjét biztosítottnak látják, de minden tárgyalásra készek, a magyar jogszabályok azonban megfelelnek az európai gyakorlatnak.

(Fotó: Soós Lajos/MTI)

Weber: nem sikerült minden problémát megoldani Orbánnal

Weber annyit elárult az Orbán Viktorral való találkozójáról, hogy nagyon sok kérdésben konstruktív légkörben zajlott, de nem sikerült minden problémát megoldani. A politikus ugyanakkor (nem először) leszögezte, az Európai Néppárt alapvető értékei nem lehetnek vita tárgyai, és ezeket a Fidesznek is tiszteletben kell tartania.