Gyakorlatilag megszűntek a harcok Szíriában

A szíriai tűzszünetnek köszönhetően nyolcvan-kilencven százalékkal mérséklődött az erőszak a polgárháború sújtotta országban.

Az amerikai diplomácia vezetője tudatta: az amerikai és az orosz megfigyelők még a nap folyamán összeülnek Ammánban, hogy megvitassák azokat az incidenseket, melyek során a damaszkuszi rezsim szerint megsértették a tűzszüneti megállapodást.

John Kerry azt is elmondta: hétfőn folytatódniuk kell a béketárgyalásoknak Genfben. A legjelentősebb ellenzéki csoportosulás tájékoztatott arról,  hogy ott lesz a megbeszéléseken. Ugyanakkor azzal vádolják Bassár el-Aszad szíriai elnököt, hogy tárgyalási pozícióját javítandó offenzívára készül.

"Nagyon-nagyon világossá tettük, hogy az Aszad-rezsim nem használhatja ki a jelenlegi helyzetet, miközben mások jóhiszeműen tartják magukat a fegyvernyugváshoz. Ebben véges a türelmünk" - húzta alá Szaúd-Arábiában John Kerry.

 Emellett Kerry a jemeni háború lezárásának lehetőségéről, és a líbiai válság rendezéséről is egyeztetett Adel al-Dzsubeir szaúdi külügyminiszterrel.