Elhunyt Hankiss Ágnes

Elhunyt Hankiss Ágnes

Hetvenegy évesen elhunyt Hankiss Ágnes pszichológus, az NMHH tagja, korábbi EP-képviselő. A gyászhírt fia, Vitézy Dávid közölte a Facebookon.

Hankiss Ágnes Erdős Ágnes néven született 1950-ben, édesapja a hazai könnyűzene gyakorlatilag teljhatalmúként ismert ura, Erdős Péter volt. Édesanyja Köves Erzsébet, aki az 1956-os tevékenysége miatt kivégzett Losonczy Géza titkárnőjeként száműzetésbe kényszerült. Első férje Hankiss Elemér filozófus volt, megtartott vezetéknevét miatta vette fel. Második férje Vitézy László filmrendező, akitől egy közös gyermeke, a BKK korábbi vezetője, Dávid született.

Hankiss Ágnes az ELTE Bölcsészettudományi Karán szerzett klinikai pszichológia diplomát. Később a társadalomlélektan területén bölcsészdoktori címet szerzett, majd a jogi karon adott elő a társadalomlélektan területén.

2003 és 2008 között a Hír TV és az ECHO TV több politikai háttérmagazinjának a műsorvezetője, 2016 óta pedig a Nemzeti Közszolgálati Egyetem címzetes docense és a Terrorelhárítási Tanszék megbízott vezetője volt.

Politikai tevékenységét a Fővárosi Önkormányzat Fidesz-frakciójában kezdte, majd a parlamenti Fidesz-frakció munkatársa volt. 1996-2008-ig a Magyar Rádió Közalapítvány kuratóriumi elnökségének fideszes delegáltja, 2008-tól a Duna Televízió Kuratóriumának elnökségi tagja volt. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa 2019 decemberében választotta meg a tagjának.

Az Európai Parlament Fidesz-delegációjában 2009 és 2014 között foglalt helyet.

Isten nyugosztalja!