Gyerekrajzok önkéntességről és segítségnyújtásról

„Mert segíteni jó” címmel hirdetette meg idei rajzpályázatát a Jobbik Ifjúsági Tagozata. A gyerekek alkotásait augusztus 31-éig várják.

– Miért döntöttetek úgy, hogy ismét rajzpályázatot hirdettek meg? 
 
– Tavalyelőtt a „Magyarország, az én hazám” címmel meghirdetett pályázatunk igen sikeres volt. Akkor kétszáznál is több szebbnél szebb alkotást kaptunk, s óriási élmény volt látni, hogy ezeket a gyerekrajzokat mennyire áthatja a hazaszeretet. Úgy látjuk, egy ilyen verseny kiváló lehetőség arra, hogy meg tudjuk szólítani a gyerekeket, és rá tudjuk irányítani a figyelmüket bizonyos számunkra fontos értékekre. Érdekes volt látni azt, hogy mi van ezekben a kisgyerekekben legbelül: ki Nagy-Magyarországot ábrázolta valamilyen formában, ki hazánk egy gyönyörű táját, műemlékét, nagy hősét, sőt olyan rajz is érkezett, amely egy kislány arcán tükrözte vissza Magyarország szépségét. 
 
– Mi a témája a mostani pályázatnak?
 
– Alapvetően minden felhívásunk, pályázatunk témája valami fontos eseményhez, értékhez kapcsolódik. Mivel a Jobbik Ifjúsági Tagozata 2015-öt az önkéntesség évének hirdette meg, ehhez szerettük volna kötni a rajzpályázatot is. A „Mert segíteni jó” címmel meghirdetett pályázatunkkal szeretnénk ráirányítani a legkisebbek figyelmét is a segítségnyújtásra, az egymásra odafigyelés fontosságára. Biztos vagyok abban, hogy idén is számos gyönyörű, megható rajzot láthatunk majd.
 
– Kiknek szól a felhívásotok?
 
– A kiírás az általános iskolás korosztálynak szól. A beérkező pályaműveket az IT karitatív munkacsoportja két kategóriában bírálja majd el: külön a 6 és 10 év közöttiek alkotásait, és külön a 10-14 éves korosztályét. Mindkét kategóriában pénzjutalommal és értékes tárgynyereményekkel, többek között társasjátékokkal díjazzuk a legjobb alkotások készítőit. A kiírással szerintem nagyon széles lehetőséget hagytunk a konkrét témaválasztásra, és azt sem kötöttük ki, hogy milyen technikával készülhetnek a rajzok. A megkötés csupán annyi, hogy A4-es méretű papíron kell elküldeni a rajzokat, legkésőbb augusztus 31-éig.
 
– Meg lehet majd tekinteni az elkészült rajzokat?
 
– Az ősz eleji eredményhirdetés után terveink szerint ismét kiállítást szervezünk az alkotásokból, ahogy két éve is berendeztünk egy ilyet az Országgyűlés Irodaházának aulájában. Ezek a rajzok ugyanis a felnőttek számára igen elgondolkodtatók. Olyan értékek jelennek meg bennük, amelyek sokaknál sajnos háttérbe kerülnek a mindennapi rohanásban. Fontos erre ilyen gyerekrajzok által is felhívni a figyelmet.