Gyöngyösi Márton úgy látja, Orbánnak és Szijjártónak valamiért nagyon megéri a szerb kormány hátsójában lenni

Gyöngyösi Márton úgy látja, Orbánnak és Szijjártónak valamiért nagyon megéri a szerb kormány hátsójában lenni

A Vajdaságban balesetveszélyre hivatkozva leszedik a szerb-magyar kétnyelvű táblákat az utak mentén. A Jobbik-Konzervatívok elnöke azt várja, hogy Orbánék olyan szigorúan fellépjenek, mint az ukrajnai nyelvtörvény kapcsán.

Szerbiában a jogszabályok szerint cirill és latin betűvel is ki kell írni a települések nevét szerbül, illetve a térségben élő kisebbség nyelvén is, így a Vajdaságban magyarul – írta meg a Telex. Ám mostanában sorra tűnnek el a latin betűs és magyar nyelvű táblák, a szerb kormány pedig arra hivatkozik, hogy szerintük balesetveszélyes a többnyelvűség, mert eltereli az autósok figyelmét.

A kétnyelvű táblák eltüntetése egyértelműen magyarellenes lépés, de Szerbiában komolyabb gondok is vannak a kisebbségi nyelvhasználattal.

"Főleg az igazságügyben, a felsőoktatásban, a foglalkoztatásban és a hivatalos ügyek bonyolítása körül adódnak még gondok a kisebbségi nyelvhasználat területén" – mondta el Csonka Áron, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK) elnöke a lapnak.

Gyöngyösi Márton, a Jobbik-Konzervatívok elnöke nem hagyhatta szó nélkül a határon túli magyarok jogainak csorbítását: "Szemmel láthatóan megéri Orbánnak és Szijjártónak a szerb kormány hátsójában lenni" – írta Facebook-bejegyzésében. Hozzátette: kíváncsian várja, hogy az Ukrajna euroatlanti integrációjával kapcsolatos szigoruk vajon az újabban egyre testvéribb Szerbiát is eléri-e majd.

Persze nyilván nem, hiszen ha valaki kellően oroszpárti, EU-ellenes és korrupt, akkor az sem baj a Fidesznek, ha utálja a magyarokat.

A Jobbik-Konzervatívok álláspontja mindig is ugyanaz volt: Európa értéke nemzeti közösségeiben rejlik, aki pedig a többnyelvűséget tagadja, az Európából írja ki magát – hangsúlyozta a pártelnök.

(Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnök fogadja Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnököt (b) a Karmelita kolostorban 2023. augusztus 20-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)