Gyöngyösi szerint a kormány szégyene, hogy levonták a magyar zászlót a bagdadi nagykövetségen

Gyöngyösi szerint a kormány szégyene, hogy levonták a magyar zászlót a bagdadi nagykövetségen

A Jobbik vezetője szerint ez is jól jelzi, hogy milyen hazánk megítélése szövetségeseink, barátaink szemében az Orbán-kormány oroszbarátsága okán.

"Zászló levonva, a szégyen marad"

- elöljáróban így értékelte a szimbolikus lépést Gyöngyösi Márton. A Jobbik-Konzervatívok elnöke, EP-képviselője közösségi oldalán felidézte: 2021 októberében, a legutóbbi parlamenti választások alkalmával egy EU-delegáció tagjaként maga is járt Bagdadban "az óriási kiterjedésű, katonai erődítményként őrzött brit nagykövetségen, amely a kanadai, lengyel és európai uniós missziók mellett a magyar külképviseletnek is otthont ad".

Mint arról most beszámolt: egy hosszú ideje Irakban dolgozó ismerősétől kapta a hírt, miszerint a napokban levonták a magyar zászlót és helyébe Ukrajna zászlóját húzták fel. "Azét az Ukrajnáét, amelynek semmilyen jelenléte nincs a brit nagykövetség területén. Ismerősömnek a magyar zászló lecserélésének okát firtató érdeklődésére az a lakonikus válasz érkezett, hogy Magyarország az EU tagja, annak zászlója meg ott lobog. Ez igaz, csakhogy Lengyelország ugyanúgy az EU tagja, mégis nemzeti lobogója kint díszeleg a brit, kanadai, uniós és most már ukrán mellett" - mutatott rá a jobbikos politikus.

Gyöngyösi szerint akár legyinthetnénk is rá, hisz látszólag teljesen lényegtelen, hogy egy világtól elzárt országon belül egy minden kíváncsi tekintet elől falak közé zárt területen lobog-e a magyar zászló vagy sem.

"A jelenség és a történet azonban sajnos messze túlmutat önmagán. Jól jelzi, hogy miközben miniszterelnökünk középhatalmi státuszról álmodozik, milyen hazánk megítélése szövetségeseink, barátaink szemében. Volt már olyan a történelmünk során, hogy önmagunk nagyságától, felsőbbrendűségi tudattól megrészegülve elrobogott mellettünk a történelem, és majdnem belerokkant a nemzetünk."

Legalább most, száz év távlatából, június 4-hez, Trianon évfordulójához közeledve jó lenne ezen elgondolkodni és észhez térni. Amíg nem késő

- hívta fel a figyelmet Gyöngyösi Márton.

(Címlapkép: Gyöngyösi Márton/Facebook)