Gyöngyösi Márton levélben fordult Novák Katalinhoz vizeink tisztaságának megőrzése érdekében

Gyöngyösi Márton levélben fordult Novák Katalinhoz vizeink tisztaságának megőrzése érdekében

Gyöngyösi Márton, a Jobbik EP-képviselője a tegnapi napon levélben fordult Novák Katalinhoz, Magyarország köztársasági elnökéhez, amelyben először is gratulált megválasztásához. A Jobbik politikusa derűlátó, mivel Novák Katalin köztársasági elnökként adott első megnyilatkozásai azt mutatták, hogy elszakadva korábbi, pártpolitikusi tevékenységétől képes a nemzet egységének érdekében saját, akár a kormányétól eltérő hangot is képviselni.

Gyöngyösi Márton reményét fejezte ki, hogy környezetünk védelmét elődjeihez hasonlóan kiemelten fogja kezelni az új köztársasági elnök, annál is inkább, mert levelének egy igen szomorú aktualitása is ehhez kötődik. Ez pedig nem más, mint Magyarország folyóinak szennyezése szomszédaink részéről: Szlovákiából az elmúlt hónapok során a Sajót érte ökológiai katasztrófának nevezhető szennyezés, míg Romániából a Szamosba és a Tiszába kerül óriási mennyiségű hulladék az ottani hulladékgazdálkodás teljes hiánya okán.

Ökológiai katasztrófa fenyegeti a Sajó folyót, a kormány szerint semmi gond

Immáron hónapok óta szennyezi a Sajó vízét az egykori vasércbánya. A Sajó felső szakaszán már óriási pusztulásról számoltak be, a folyó húsz kilométeres szakaszán szinte kipusztult az élővilág. Szakértők szerint mire a szennyezés Magyarországra ér a szennyezés már nem mutatható ki. A Siderit nevű vasércbányát 2008-ban zárták be Alsósajón (Nižná Slaná).

Mindezek miatt a Jobbik EP-képviselője arra kéri Novák Katalint, hogy hétvégi, erdélyi látogatása alkalmával próbáljon meg tenni ennek a szomorú állapotnak a megszüntetése érdekében. Egyúttal arra is felhívta a figyelmet Gyöngyösi Márton, hogy Románia környezetvédelmi és vízügyi miniszteri tisztségét egy magyar nemzetiségű, RMDSZ-es politikus, Tánczos Barna tölti be, ezért bízik benne, hogy a Fidesz és az RMDSZ közötti kiemelkedő szintű politikai kapcsolatok segítenek abban, hogy köztársasági elnökként Tánczos miniszter úr figyelmét ráirányítsák a problémára.

Gyöngyösi Márton fel is ajánlotta a segítségét abban, hogy a folyószennyezést közös erővel megállítsák, a következő hetekben egyeztetni is fog a témáról a felelős európai biztossal.