Olajembargó: Gyöngyösi Márton elmondta, hogyan tudják az EU-ban kijátszani a magyar vétót

Olajembargó: Gyöngyösi Márton elmondta, hogyan tudják az EU-ban kijátszani a magyar vétót

Gyöngyösi Márton szerint az ukrán-orosz háborút nem lehet fegyveres eszközökkel lezárni, ezért van szükség olyan szankciókra, amelyek megfosztják bevételeitől Oroszországot. Ugyanakkor a Jobbik EP-képviselője az ATV Egyenes Beszéd című műsorában arra is felhívta a figyelmet, hogy az Európai Bizottságban is felismerték, figyelembe kell venni a különböző tagállamok viszonyát az orosz energiaszektorral. 

Itt felhívta a figyelmet, hogy az Orbán-kormányok az elmúlt 12 évebn ezt az Oroszországgal szembeni függőséget nem fölszámolták, hanem tovább erősítették, például a MOL az oroszoknak adta el az INA-részvényeit, de például Paks 2-t is az oroszok építhetik. 

Az európai parlamenti képviselő elmondta, hogy nemsokára napirendre fog kerülni az EU-ban az olajembargó, és ha kell Magyarország nélkül. Gyöngyösi Márton elmondta, hogy a 26 ország számára előteremtették azt a 210 milliárd eurót, amivel le tudnak csatlakozni az érintett országok az orosz gázról és kőolajról. 

A politikus szerint úgy lehet kijátszani az Orbán-kormány vétóját, hogy nem az Európai Tanács szintjén döntenének arról, hanem önként lehetne csatlakozni az embargóhoz. 

"Utoljára 100 éve voltunk ennyire elszigetelve, annak Trianon lett a vége, ezt nem szeretném megélni"

- értékelte Gyöngyösi Márton Magyarország helyzetét. 

Egyébként a politikus leszögezte, a Roszatom akkor se tudná már megépíteni Paks 2-t, ha végül nem kerül fel a szankciós listára.