Gyöngyösön is a székely autonómia mellett

Közel száz érdeklődő vett részt a székelyek önrendelkezési törekvései mellett kiálló keddi szimpátiatüntetésen Gyöngyösön.

Az elmúlt évek során az autonómiaküzdelmek legfontosabb napjává vált március 10-e, a Székely Szabadság Napja, mely napon immár két éve tízezrek mozdulnak meg a Székelyföld önrendelkezéséért nemcsak a Kárpát-medencében, hanem világszerte is. Az e megmozdulások tavalyi és tavalyelőtti központjának számító Marosvásárhelyen azonban Dorin Florea polgármester idénre, illetve 2016-ra és 2017-re is betiltotta az autonómiatüntetést (így persze könnyű Nyugaton azt mondani, hogy Romániában nincs „magyarkérdés” – a szerk.).
 
Az autonómia melletti kiállás súlypontja a marosvásárhelyi polgármester jogsértő tiltása következtében így Sepsiszentgyörgyre és Gyergyószentmiklósra, valamint más székelyföldi településekre tevődött át. Marosvásárhelyen, az 1854-ben Habsburg-ellenes szervezkedés miatt kivégzett székely vértanúk emlékművénél gyűltek össze néhány százan. Helyszíni tudósítóink által kiegészített összefoglalónk az eseményekről ITT, az N1TV által készített összefoglaló riport Kulcsár Gergely jobbikos országgyűlési képviselő helyszínen tartott sajtótájékoztatójáról és a marosvásárhelyi közhangulatról pedig ITT tekinthető meg.
 
A székelyföldi megmozdulásokhoz csatlakozva idén tizennyolc település szervezett szimpátiatüntetést, köztük Gyöngyös is, ahol a Jobbik Alapszervezete és Ifjúsági Tagozata hívására közel százan vettek részt a rendezvényen.
 
A ma élő székelyek számára ez a nap nemcsak a közös emlékezés napja, hanem az összetartozásé, a tudatos, közös és határozott fellépésé is a nemzeti önrendelkezés jegyében. A közös nemzeti ügy mellett a mai magyarországi politikai pártok közül a Jobbik Magyarországért Mozgalom áll ki egyedül következetesen és határozottan. 
 
A gyöngyösi megmozdulásra – melyet jelentős sajtófigyelem övezett – a szervezők egy harminc méter hosszú székely zászlót készítettek, mely az esemény fő szimbólumává vált. A szimpátiatüntetés kezdeteként a magyar és székely himnuszok eléneklése után Reményik Sándor Eredj, ha tudsz című verse hangzott el. Ezt követően a székely származású Bús Árpád Zsolt, helyi önkormányzati képviselő, a Jobbik Gyöngyösi IT elnöke lépett a mikrofonhoz, aki történelmi áttekintést adott a Székely Szabadság Napjáról.
 
A szintén külhoni származású Kovács Zoltán jobbikos önkormányzati képviselő, aki Beregszász szülöttje, felszólalásában az autonómia törekvések jogi alapjait vázolta fel, felsorolta az Európában létező és jól működő autonómiákat. 
 
A Jobbik helyi képviselői mellett felszólalt Szávay István országgyűlési képviselő, a Jobbik alelnöke is, aki beszédében megköszönte a helyi Jobbiknak és Jobbik IT-nek a szervezést és kiemelten fontosnak nevezte azt, hogy bár Gyöngyös nem Székelyföld, az ott lakók mégis magukénak érzik a székely autonómiaküzdelmet és kiállnak a Székelyföld önrendelkezése mellett. A román hatóságok által a tavalyi, marosvásárhelyi autonómiatüntetésen való részvétele miatt kitiltott Szávay rámutatott,
"a harsogó propaganda ellenére sem hisszük, hogy az erdélyi magyarok problémái a román állam belügyei lennének, és azt sem hisszük, hogy az Európai Unió majd meg fogja oldani a kisebbségi kérdést Közép-Európában".
A jobbikos képviselő hozzátette, megbukott a ciklusokon átívelő magyar hajbókoló külpolitika és a képmutató mosolydiplomácia, ezért
"megalkuvás nélkül, világosan ki kell fejezni, hogy mit várunk egy olyan országtól, amelyiket elvileg stratégiai partnerünknek tekintünk". 
A szimpátiatüntetés során a résztvevők Gyöngyös belvárosában vonultak végig az óriás székely lobogóval. A menetből „Autonómiát Székelyföldnek! Önrendelkezést Székelyföldnek!” skandálás hallatszott, és többször felhangzott a székely nemzeti ima. A járókelők szimpátiával fogadták a nem mindennapi menetet és közben többen csatlakoztak vagy kinyilvánították egyetértésüket a rendezvény céljával. 
 
A Gyöngyösön és még tizenhét városban megjelent szimpatizánsok azt üzenték Székelyföldnek, hogy
"velük vagyunk, támogatjuk törekvésüket, és küzdelmükhöz erőt, egészséget és kitartást kívánunk! Autonómiát Székelyföldnek, szabadságot a székely népnek!"

Szolnokon is megmozdultak a Székely Szabadság Napja alkalmából

A Vitézi Rend által szervezett szimpátiatüntetésen mintegy százan jelentek meg a szolnoki Tiszai hajósok terén. A résztvevők székely zászlókkal és árpádsávos lobogóval, ahol Lázár Zoltán jobbikos önkormányzati képviselő tartott ünnepi beszédet. A Jobbik önkormányzati képviselője hangsúlyozta: a székely autonómia megteremtése sürgető, hiszen a román kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy a székely-magyar közösség jogait korlátozza, illetve összetartásukat felszámolja. Mint arra felhívta a jelenlévők figyelmét: az erőszakos asszimilációs törekvések Marosvásárhelyen is tetten érhetők: a város román polgármestere egészen 2017-ig megtiltotta a Székely Szabadság Napjának megünneplését, illetve több magyar nyelvű egyetemi kart megszüntettek, vagy a közeljövőben zárnak be a szomszédos országban. 
 
Az elmúlt évek autonómia-törekvései fejlődő ívet rajzolnak és reményei szerint megállíthatatlanok – fogalmazott Lázár Zoltán, aláhúzva, hogy az önrendelkezés megvalósulása csupán egy állomás a megkezdett úton. A beszéd után a szervezők ötven székely kokárdát osztottak ki a résztvevőknek, akik a belvárosi nagytemplomhoz vonultak, ahol koszorút helyeztek el és gyertyát gyújtottak a székely származású vitéz Nagy Gyula altábornagy és vitéz Nagy Áron vezérőrnagy emléktáblájánál.

Gyöngyösi képriportunk: