Szombaton is tanítanak a magas rezsiköltségek miatt az egyik győri iskolában

Szombaton is tanítanak a magas rezsiköltségek miatt az egyik győri iskolában

A győrszentiváni Szent Benedek Általános Iskola vezetése rendhagyó módon próbálja megoldani az energiaválság okozta rezsiköltségeket. 

Az első félév elején szombatonként is lesz tanítás, így az előre ledolgozott napokkal hosszabbítják meg a téli szünetet, hogy az intézményben addig se kelljen fűteni.

Az iskola vezetősége szerint erre a hatályos törvények adnak számukra lehetőséget. A köznevelési törvény alapján,

alapos indokkal, a fenntartó egyetértésével a tanítási hetek - a szombat igénybevételével - hat tanítási nappal is megszervezhetők abban az esetben, ha a tanulók részére legalább harminchat óra megszakítás nélküli heti pihenőidő, és az elmaradt heti pihenőnapok igénybevétele - egy vagy több összefüggő tanítási szünetként - a tanítási félév során biztosítható.

A győrszentiváni iskolában szeptembertől az őszi szünetig a szombati napokon reggel 8-tól háromnegyed 12-ig tart az oktatás. Ez hét szombati napot érint, ám október 1-jén kirándulni mennek az alsó tagozatos gyerekek. Szombatonként a fő tárgyakra koncentráló, órarend szerinti, tömbösített oktatást terveznek, tízórai, ebéd és délutáni ügyelet azonban nem lesz.

A tájékoztatóban megjegyzik, a decemberi leállás komoly tétellel csökkenti a Szent Benedek Általános Iskola költségvetését.

Ettől függetlenül az iskolaépület takarékos működését, fűtését a jelenlegi helyzetben is meg tudják oldani

- közölte a szülőkkel Kropfné Knipp Mária iskolaigazgató.

PSZ: Idén 4800 tanárral lett kevesebb

A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke az RTL Klub reggeli műsorában úgy fogalmazott, hogy 16 ezer tanár hiányzik a rendszerből. ezért a legnagyobb probléma most az, hogy lesz-e elég tanár? Szabó Zsuzsanna hangsúlyozta, ez a történet arról szól, hogy a gyerekeknek lesz-e a jövője. Hogyan fognak tudni továbbtanulni, ha például a matematikát az énektanár tanítja hosszú ideig?