Gyurcsány Ferenc feleségét a miniszterelnök-jelöltségről kérdezték

Dobrev Klárát nagyon érdekli a politika.

„A rövid válaszom az, hogy nem” – válaszolta Dobrev Klára a Magyar Narancsnak arra kérdésére, hogy lesz-e a baloldal miniszterelnök-jelöltje. Hozzátette:

„Tudom, hogy többen kezdeményezik ezt, vagy gondolkodnak róla, de én egy másfél éves kisfiú édesanyja vagyok, továbbá a kollégáimmal éppen most kezdtem el felépíteni egy tanácsadó céget. Nagyon érdekel a politika, de nincs olyan ambícióm, hogy egy oldal első számú vezetője legyek”

- szögezte le a lapnak.

Szerinte politikusnak lenni főállású foglalkozás, amit azonban „érdeklődő, határozott értékrenddel rendelkező közéleti szereplőként” csinál, az nagyon messze áll a hivatalos politizálástól.

Az interjúból az is kiderül, hogy Gyurcsány Ferenc feleségét az utcán is szokták arra buzdítani, hogy legyen miniszterelnök-jelölt, de úgy véli, „a politikai véleményalkotást nem szabad összekeverni a hivatásos politizálással”.

Reagált arra is, hogy a kormányzati harsona, a Magyar Idők egy olyan közvélemény-kutatásra hivatkozott, amelyben állítólag az ő jelölésének a támogatottságára is rákérdeztek. Dobrev Klára azonban kijelentette, nem tud ilyen kutatásról, de „az sem biztos, hogy létezik”, azt pedig tagadta, hogy a Demokratikus Koalíció rendelte volna meg.

Gyurcsány nejét a Jobbik és a többi ellenzéki párt lehetséges közösködéséről is kérdezik.

„Nekem a Jobbik még mindig árpádsávos, neonáci jelmezben masírozik az utcán, még ha vannak is öltöny-nyakkendős képviselői, akik nagyon szépen tudnak beszélni a női esélyegyenlőségről vagy az állatmenhelyekről. Nem győztek meg arról, hogy ki tudnak vagy egyáltalán ki akarnak jönni ebből a szélsőjobboldali világból”

- mondta a Magyar Narancsnak Dobrev Klára.

Úgy fogalmazott: a jobbikosok „nem azt akarják, amit a demokratikus ellenzék”. Bár szerinte ők is az Orbán kormányát akarják leváltani, de abban már nem biztos, hogy „az általuk képviselt világkép nem vezetne ugyanilyen vagy még rosszabb autokráciához”. Azt is hozzátette:

„Orbán Viktor a Jobbik teljes programját megvalósította, minden, ami engem taszít ebben a rendszerben, az benne volt a Jobbik választási programjában. Ma egy szélsőjobboldali kormánya van az országnak, ebben a Jobbik nem hozna változást.”