Gyurcsányék küzdenek a homofóbia ellen

A Homofóbia Elleni Világnap alkalmából a Demokratikus Koalíció is felhívta a figyelmet arra, ami lentebb olvasható, mi pedig régi idézetekkel kedveskedünk a kirekesztés elleni küzdelem jegyében.

Mivel nagy rajongói vagyunk Gyurcsány Ferencnek és pártjának, ezért közleményüket a volt miniszterelnök, azóta szállóigévé váló mondataival pörgetjük fel, olyanokkal, amelyek bizonyítják érzékenységét az elesettek, a kisebbségek vagy épp a kirekesztettek tekintetében.

Ma van a Homofóbia Elleni Világnap. Ez a nap arra hivatott emlékeztetni a világot, hogy - akár a származás, a bőrszín vagy a nem - a szexuális orientáció sem lehet semmilyen hátrányos megkülönböztetés vagy kirekesztés alapja - olvasható a DK közleményében.

"Aki egyszobás lakással rendelkezik, kétszobásat akar, aki kettővel, az hármat, aki hárommal, az családi házat szeretne. És akinek egy öregecskedő felesége van, annak joga van egy fiatalabbra."
(Tévéinterjú 2004 szeptember)

A párt emlékeztet egy nemzetközi LMBTI jogvédő szervezet friss felmérésére, amely szerint Magyarország ebből a szempontból is az elutasítás és a kirekesztés felé halad, méghozzá a kormánypárti politikusok homofób nyilatkozatainak hathatós hozzájárulásával.

Hogy hívják a Moszkva téren a feketemunkára vállalkozó romániai magyarokat? Úgy, hogy románok. Nem úgy, hogy magyarok. (2004. november 30.)

A DK felhívja a figyelmet arra, hogy ma már egy tucat európai országban, alkotmányban garantált jog az azonos neműek házassága. Legutóbb épp a kontinens legkatolikusabb országa, Írország bizonyította be egy népszavazáson, hogy semmilyen vallás vagy ideológia nem állhat az emberek elfogadásának és egyenjogúságának útjába, függetlenül szexuális irányultságuktól.

"És nem igaz, hogy előrébb való az autonómia, mint az autópálya." (Nagyváradi fórum, 2005. október 21.)

Az Orbán-kormány ebben is a sötét középkor felé kacsingat; ma még azt is a hatalom akarja megmondani, hogy mit nevezhetünk családnak, nem is beszélve a házasság intézményének felhasználásáról az egynemű párok kirekesztésére.

És én azt gondolom, hogy a focisták között, a szaúdi focisták között nagyon-nagyon sok terrorista is volt, a mi fiaink pedig halált megvető bátorsággal küzdöttek ezen terroristák ellen, és ilyen esetben a döntetlen idegenben, ez egy fantasztikus eredmény." (MSZP-rendezvényen a szaúdiak ellen futballmeccsről, 2005. február 5.)

A Demokratikus Koalíció a létrejötte óta egy olyan Magyarországért küzd, ahol a homofóbia eltűnőben van, ahol a társadalom kiveti magából a bármiféle hátrányos megkülönböztetést szorgalmazókat. A DK szerint az Orbán-kormány a kirekesztés és a megbélyegzés oldalára állt, minden egyes homofób nyilatkozattal elárulva az elfogadás egyetemes eszméjét.

Az európaiak azért születnek, hogy éljenek, a kínaiak pedig azért, hogy dolgozzanak"
(2007. szept. 6. Kína)