Ha a hatalomnak kell valami, akkor elveszi

A közszolgálati egyetem szemet vetett a Raoul Wallenberg Szakközépiskola és Szakiskola értékes épületére, hát meg is szerezte. A tanulás, a tanítás, a diákok érdeke? Nix...

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) levelét április 13-án postázták. Ebben Halász József, a szakképzés-szervezési főosztály osztályvezetője közölte, hogy „a kormány március 18-i ülésén elfogadta a Raoul Wallenberg Szakközépiskola és Szakiskola jogutóddal történő megszüntetéséről szóló jelentést” - írja a Népszabadság.
 
A Nemzeti Közszolgálati Egyetem tőszomszédságában lévő középiskola jogutódja július 1-jétől a XIX. kerületi Semmelweis Ignác Humán Szakképző Iskola lesz, a köznevelési és szakképzési feladatok „másik Klik által fenntartott szakképző iskolába olvadnak be”.
 
A három szakmacsoportot oktató intézmény tanulói és tanárai hat másik budapesti iskolában folytatják tanulmányaikat és a tanítást. Az egészségügyi szakmákat (csecsemőápoló, mentőápoló stb.), oktató szekció más egészségügyi iskolákba, illetve az Ybl Miklós Építőipari Szakképző Iskolába kényszerül.
 
Nem ez az egyetlen intézmény, ami veszélyben van: a XV. kerületi Neptun Általános Iskolát egy tollvonással megszüntetik, az épületet kínaiak vehetik át.
A tanárok és a diákok nem értik a sietős döntést, noha évek óta, a Navracsics Tibor által mentorált Nemzeti Közszolgálati Egyetem színre lépése óta érzik a kést a torkukon. A Ludovika főépülete mellett álló szakközépiskola – melynek felújítására tíz éve hárommilliárd forintot költött a főváros – ugyanazon a helyrajzi számon szerepel, mint az egyetem.
 
Az Orbán-kormány első éveiben felröppentek a hírek arról, hogy az egészségügy háttérszakmáit oktató iskolának mennie kell, de aztán mégis maradhattak. Tavaly ősszel szintén felröppentek a hírek, hogy az iskola megmenekülhet.
 
Márciusra azonban megváltozott a helyzet. A Klik az iskolában nyilatkozattételi tilalmat rendelt el, ám a diákok hamar szétkürtölték a hírt. A tanulók azt kérdezgetik tanáraiktól, hová mennek, a tanárok körében pedig erős a félelem, hogy az új helyeken a közismereti tantárgyakat oktató pedagógusoknak nem jut hely.
 
A név nélkül nyilatkozó tanárok elmondták, a lefejezést bejelentő levél megszületése után ellátogatott az iskolába az osztályvezető, akitől megkérdezték, mit mondjanak a diákoknak, mi az iskola megszűnésének oka. A Klik embere azt tanácsolta, nem kell indokolni, mert a fenntartónak sem kötelessége megindokolni a döntést.

Egyeztetnek - de a szándék nem változik...

„A kormány korábban már tárgyalt a Ludovika téri fejlesztésekről” – olvasható a Klik Népszabadságnak megküldött válaszában. „A Klik ezért elkezdte az érdemi egyeztetést az iskola jövőjével kapcsolatban, mindvégig szem előtt tartva azt a célt, hogy az oktatás zavartalan legyen, a diákok helyzete pedig rendezett maradjon. Természetesen, a cél továbbra is a diákok megfelelő szakképzése, melynek érdekében a Klik a szükséges lépéseket megteszi, így a diákok elhelyezéséről, képzésének folytatásáról gondoskodni fog” – közölték.