Ha a kormány most nem figyel, nagyot bukhat

Tagadhatatlan, hogy a keddi pedagógustüntetés mögött ellenzéki politikai erők is álltak, de az is tagadhatatlan, hogy ez teljesen mindegy. Erős csúsztatás volna a Fidesz részéről annyival letudni a Kossuth téren összegyűlt 30-40 ezer embert, hogy válaszul szerveznek egy még nagyobb tömeget jelentő békemenetet, vagy kommunikációs szinten sértő politikai támadásról kezdenek beszélni.

A Tanítanék Mozgalom által szervezett tüntetéshez több mint 70 szervezet csatlakozott, és a szervezők szerint mintegy 35 ezer ember vonult át a Hősök terétől a parlamentig, ami figyelembe véve hogy egész nap szakadt az eső, még nagyobb jelentőségű szám.

Az egyébként többnyire csendes vonulás során diákokat és szülőket, nyugdíjasokat és egyszerű pártkatonákat egyaránt nagy számban lehetett látni. A felszólalók azonban próbáltak pártfüggetlennek tűnni, és még az is elhangzott, hogy nem ellenséget látnak a kormányban, hanem partnerséget követelnek a döntéshozás során.

Eddig ugyanis "taslikat, meg sallereket" kaptak például a KLIK felől, amikor valamin változtatni szerettek volna, ráadásul -az egyik tanár felolvasott levele szerint- az intézményfenntartó olyan tapintatlan és logikátlan módon működik, hogy például érettségi előtt álló diákoktól veszik el tanáraikat.

Ráadásul a legutóbbi demonstratív alkalom után, amikor február 29-én állítólag 150 ezer diák nem ment iskolába, a tanvezetők listákat kértek a tanároktól a hiányzókról - hangzott el a tüntetésen. Sándor Mária, a fekete ruhás nővérként megismert aktivista ezt azzal egészítette ki, hogy a ruhákat náluk is ellenőrizték, mert mára a fekete ruha az egészségügy jelképévé vált.

Pilz Olivér, a miskolci Hermann Ottó Gimnázium igazgatója egy 12 pontból álló tételt ismertett, amire a kormányzattól nem kaptak választ, pedig már hetekkel ezelőtt elküldték nekik. Ez a következő:

1. Halasszák el az érettségire vonatkozó módosításokat!

2. Függesszenek fel minden tervezett változtatást a középfokú szakképzési rendszerben!

3. Csökkentsék a tanulói terheket!

4. Normális lehetőségeket kell biztosítani a különleges bánásmódot igénylő gyermekek részére!

5. Szüntessék meg a szegregációt és diszkriminációt!

6. Legyen szabad a tankönyvválasztás!

7. A pedagógus életpályából vegyék ki a minősítéseket és ellenőrzéseket!

8. Ne legyen létszámstop, a nyugdíjas pedagógusokat foglalkoztassák tovább!

9. A pedagógusok kötelező óraszámát rögzítsék 22 órában!

10. Az oktatás alapjai rendes finanszírozást kapjanak!

11. Elvárás az őszinte és nyilvános kommunikáció!

12. A közoktatási rendszert új alapokra kell helyezni!

A színpadon ezt követően Békés Gáspár diákolimpikon is felszólalt, aki arról beszélt, nála akkor telt be a pohár, amikor Balog Zoltán emberi erőforrások miniszter megpróbálta előadni, hogy a diákok velük vannak.

Az esemény csúcspontja azonban a Teleki Blanka Gimnázium igazgatójának, Pukli Istvánnak a bejelentése volt, amit már korábban is belengettek:

A pedagógusok március 30-ra 1 órás, országos sztrájkot hirdettek. Ez alól egyetlen kivétel, ha Orbán Viktor kormányfő és Áder János államfő március 23-ig bocsánatot kér az elmúlt 6 évben elkövetett hibákért. Megjegyezte, hogy a sztrájk először csak egy órás lesz, de később lehet az kettő, majd három is.

A kormány egy ilyen lépésből nem tud jól kijönni. A tüntetésen 950 támogató intézményről esett szó, így március végén valóban jó esély van egy országos tanársztrájkra, amit a szervezők úgy képzelnek el, hogy a pedagógusok ki fognak vonulni az iskolák elé - vélhetően a diákokkal együtt. Ezt közel ezer helyen egyszerre megtenni pedig a valaha volt legnagyobb magyarországi tüntetést is jelentheti.