A Harvard Egyetem T.H. Chan Közegészségügyi Karának kutatói Samuel Myers vezetésével a csütörtökön közzétett írásukban azt igyekeztek feltárni, milyen hatása lenne a méhek, a dongók és a növények beporzását végző más rovarok kihalásának.
A tudósok becslései szerint a szorgos jószágok eltűnése a gyümölcsök termését világszerte 23 százalékkal, a zöldségekét 16 százalékkal, a dió- és gabonafélékét pedig 22 százalékkal vetné vissza.
A kutatók úgy vélték, a kisebb mértékű zöldség- és gyümölcskínálat az A-vitamin és a folsavként ismert, vízben oldódó vitaminok hiányához vezetne. Ezek a tápanyagok különösen a terhes nők és a gyerekek számára fontosak, de a szakértők szerint hiányuk a szív- és érrendszeri panaszok és a rák bizonyos fajtáinak nagyobb mértékű elterjedéséhez is vezethetnek.
Az A-vitaminhiány a szegényebb országokban a jelenlegihez képest további 71 millió embert érintene, és további problémákhoz vezethetne a nagyon kevés A-vitaminhoz jutó mintegy 2,2 milliárd ember életében. A folsavhiány a Föld további 173 millió lakosát érintené, és 1,23 milliárd, folsavhiánnyal küzdő ember gondjait erősítené fel.
A tudósok becslései szerint ez évente 1,42 millió halálesetet is okozhatna. Ha a méhpopuláció a felére esne vissza, az évi 700 ezer ember halálával járna.
Az emberiség által fogyasztott élelmiszerek 30-40 százalékához beporzás szükséges, amelynek a gazdasági értékét 2005-ben egy francia-német kutatócsoport 153 milliárd euróra becsülte. A méhpopuláció nagymértékű csökkenése emiatt is évek óta aggodalomra ad okot.
Egyelőre nem sikerült fényt deríteni a méhek pusztulásának okára. Néhányan a rovarok természetes életterének szűkülésével, mások a rovarirtók használatával magyarázták a jelenséget.