Háborúra és kémkedésre kért pénzt Obama

534 milliárd dollárra emelnék fel a Pentagon 2016-os alapköltségvetését.

A védelmi tárca alapköltségvetésén és a háborús finanszírozási kéréseken felül Washington további 27 milliárd dollárt irányozna elő más minisztériumok ugyancsak védelmi rendeltetésű kiadásaira, például az energiaügyi minisztériumnak a nukleáris fegyverekkel kapcsolatos költségeire.
 
Az ukrajnai és Európában máshol tapasztalt állítólagos „orosz katonai fellépés ellensúlyozása érdekében” a Pentagon növelné a hadgyakorlatokra, az európai partnerek kiképzésére
és az amerikai katonáknak a térségben rotációban való állomásoztatására szánt kiadásokat.
Az igényelt keretösszeg magában foglalja az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet ellen Irakban és Szíriában folytatott harc, valamint az iraki fegyveres erők és szíriai felkelők kiképzésének költségeit.
 
Nem a védelmi költségvetéshez tartozik, de meg kell említeni: Obama azt is szorgalmazta, hogy a szövetségi és a magán számítógépes hálózatok kibervédelmére fordítsanak 14 milliárd dollárt. S kérte emellett, hogy
növeljék 53,9 milliárdra a hírszerző szervek büdzséjét. Az Egyesült Államok 2013-ben 52,6, tavaly pedig 45,6 milliárdot fordított kémtevékenységre.
Az igényelt 53,9 milliárdos összeg ugyanakkor nem tartalmazza a külföldön végzett jelhírszerzésre szakosodott Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) kiadásait, amelyeket a Pentagon büdzséjéből fedeznek.
 
...és aminek áldásos tevékenységét Edward Snowden óta mindannyian jól ismerhetjük.