Hadgyakorlatot tartott az amerikai, a japán és a dél-koreai hadsereg a Koreai-félszigetnél

Hadgyakorlatot tartott az amerikai, a japán és a dél-koreai hadsereg a Koreai-félszigetnél

A műveletet néhány nappal azt követően rendezték, hogy Észak-Korea a héten sikeresen bocsátott fel egy Hvaszong-18 típusú interkontinentális ballisztikus rakétát (ICBM).

A ballisztikus rakéták elhárítását gyakorolták. A hadgyakorlaton a tájékoztatás szerint a többi között bevetettek egy Aegis ballisztikus rakétavédelmi rendszerrel felszerelt rombolót is.

Hadseregeink erőteljes válaszadási képessége és a felek közötti szoros együttműködés révén hatékonyan tudunk reagálni Észak-Korea nukleáris fenyegetéseire és rakétakilövéseire

- szögezték le a felek.

Az Egyesült Államok, Japán és Dél-Korea utoljára áprilisban rendezett közös hadgyakorlatot. Csütörtökön a dél-koreai és az amerikai fél légierői is gyakorlatoztak, a műveleten egy B-52-es stratégiai bombázót is felvonultattak.

Phenjanra ENSZ-szankciók vannak érvényben azóta, hogy Észak-Korea 2006 decemberében belekezdett nukleáris programjába. Ezek között szerepel a ballisztikus rakéták fejlesztésének és tesztelésének tilalma is, azonban Phenjan csak a múlt évben rekordszámú, több mint 70 rakétakísérletet hajtott végre.

(MTI)

Címlapkép: MTI/EPA/Yonhap/Dél-koreai haditengerészet