Hajlandó a gázai tűzszünetről egyeztetni a Hamász, de közvetítőkön keresztül

Hajlandó a gázai tűzszünetről egyeztetni a Hamász, de közvetítőkön keresztül

Izrael ugyanis közvetlenül nem vesz részt az erre irányuló megbeszéléseken.

A Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet szerdán kijelentette, hogy közvetítőkön keresztül folytatja a tárgyalásokat Izraellel, amíg meg nem köttetik a tűzszüneti megállapodás - írja az MTI.

Az iszlamista szervezet állítása szerint kellő "rugalmasságot" tanúsít az egyezség megkötéséért, amelyhez "véget kell vetni az agressziónak" a Gázai övezetben, ám a Hamász azzal vádolta meg Izraelt, hogy akadályokat gördít a megállapodás útjába.

Az Egyesült Államok, Katar és Egyiptom képviselői Kairóban tárgyalnak a Hamásszal a lehetséges tűzszünetről a térségben; Izrael viszont közvetlenül nem vesz részt az ezt célzó megbeszéléseken.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a többi között követeli, hogy az iszlamista szervezet hozza nyilvánosságra a Gázai övezetben fogvatartott és még életben lévő túszok nevét. A Hamász azt állítja, hogy az izraeli támadások miatt jelenleg nem tudja megmondani, hogy ki van még életben azok közül, akiket elhurcoltak.

Mint ismert, a Hamász és más militáns csoportok tavaly október 7-én meglepetésszerű támadást hajtottak végre Izrael ellen, körülbelül 1200 embert megöltek és mintegy háromezret megsebesítettek, továbbá legalább 240 embert elraboltak, akik közül többeket novemberben szabadon engedtek. Izrael válaszul jelentős szárazföldi hadműveletbe és légicsapásokba kezdett, mely folyamat azóta is tart.

(Címlapkép: Izraeli önjáró löveg a Gázai övezetben lévő palesztin célpontra tüzel a határ térségéből, Dél-Izraelből 2023. december 27-én. MTI/EPA/Atef Szafadi)