Halál vs. Facebook

Mi tud történni a közösségi oldalon, ha valamelyikünk távozik az élők sorából? 

Állítólag az iwiw-en például töröltetni lehet(ett) az illető profilját. Hiszen ő nem fog belépni, más pedig nem ismeri a jelszavát. De miért távolíttatnánk el a profilt? Az olyan lenne, mintha soha nem élt volna. Arról  is hallottam, hogy kitesznek a neve mellé egy keresztet. Ez meg kicsit, mintha a profilja a virtuális sírköve lenne... De ezek még - már a helyzet abszurditásához képest - viszonylag egészséges megoldások. Igazán megdöbbentett azonban, ami történt, mikor elhunyt egy gimis osztálytársam. Most Andrásnak fogom hívni. 
 
 
Hogy a temetés megjelent facebook eseményként, az még elmegy. Aztán az emberek elkezdtek posztolgatni az elhunyt üzenőfalára: “Nagyon hiányzol András! Képtelen vagyok felfogni, hogy elmentél!” “Isten nyugosztaljon András.” Nemrég volt (lett volna) a születésnapja, amelyre rengeteg jókívánságot kapott (?!). És a felhasználók ahelyett, hogy elmennének a temetésre, kiposztolják a családtagok facebook üzenőfalára, mennyire együttéreznek és milyen mély részvéttel viseltetnek a család iránt. Ez talán már egy kicsit idegen az embertől, az értékeinktől, hagyományainktól... Eddig azt gondolhattuk, egy távolabbi ismerős szülinapját elintézhetjük egy sietős BSZ-poszttal; most kiderült, hogy egy temetést is. És egy már elhunyt ember szülinapját is – már ha azt gondoljuk, a Facebookon tovább él… Ez minden bizonnyal így van. A hitelesség igényével ugyanis az előbb néztem meg az üzenőfalát. Szülinapi poszt: “Isten éltessen.”
 
András édesanyja sokáig írt elhunyt fia üzenőfalára. Hogy mennyire fáj neki halála, és reméli, jól van ott, ahol van. Hiszen attól még, hogy valaki meghalt – legyen bárhol is -, facebookozni tud, nem? Az édesanya valószínűleg így gondolja, és nem kicsit szentimentális stílusban kipakolja fájdalmát a teljes nyilvánosság elé. Ebben az esetben viszont kinek is szól valójában az egész…? Nos, hogy András facebookozik-e a túlvilágon, nem tudhatjuk. De az édesanya kísérlete, hogy a Facebookon keresztül üzenjen elhunyt fiának, vagy a veszteség felett érzett fájdalma kétségkívül tetszik az ismerősöknek. Lájkolják!
 
Fotó: peopleizers.com