Elhunyt az űrhajózás úttörője, aki még marhahúsos szendvicset is csempészett a fedélzetre

Lassan távozik az űrverseny generációja.

A példaképként szolgáló asztronautáknak, főleg a kezdeti időszakban, valóban emberfeletti bátorsággal kellett rendelkezniük ahhoz, hogy a végtelenbe, az ismeretlenbe menjenek. John Watts Young ezt többször is megtette. Ő az első asztronauta, aki hatszor járt a világűrben és kilencedikként léphetett a Hold felszínére.

A NASA szombat este közölte, hogy a 87 éves űrhajós tüdőgyulladás szövődményeinek következtében távozott az élők sorából. A NASA és a világ elvesztette az űrhajózás egyik első úttörőjét, akit kitartása, tehetsége és rátermettsége az űrhajósok űrhajósává emelt - fogalmazott a szervezet vezetője, Robert Lightfoot.

Az 1930-ban született John Young több mint negyven éves pályafutás után 2004-ben ment nyugdíjba. Ő volt az egyedüli olyan amerikai asztronauta, aki a NASA mindhárom űrprogramjában - a Geminiben, az Apollóban és a Space Shuttle-ban is - részt vett.

A Gemini 3 program alatt Young miatt kongresszusi meghallgatást kellett összehívni, mert marhahúsos szendvicset csempészett a fedélzetre. Azt mondta azért, mert kíváncsi volt hogyan tudnak enni az űrben. Társa Grissom, eléggé meglepődött, mikor Young a táskájából előhúzta a szendvicset. Végül, ha nehézkesen is, de elfogyasztották.

Az Apollo-16 parancsnokaként 1972 áprilisában három éjszakát töltött a Holdon, amelyről később úgy fogalmazott: "a Hold egy kedves hely". Az Apollo-16 másik Holdra szálló űrhajósával, Charles Duke-kal egy mázsányi holdkőzetet gyűjtöttek.