Halállal fizetett, mert csak nézelődött az ékszerboltban

Meggyilkoltak egy kínai turistát Hongkongban, miután egy ékszerboltban nem akart vásárolni.

A városban vissza-visszatérő probléma, hogy az idegenvezetők az üzletektől kapott jutalék reményében, olykor fenyegetéssel igyekeznek rávenni a turistákat a vásárlásra, s a jelenségnek hatósági tiltással sem tudják elejét venni.

A legfrissebb, tragikusan végződött eset áldozatát, az 54 éves északkelet-kínai Miao Csu-csit egy ékszerüzlet előtt ütés érte a fején. Kórházba szállították, de többé nem tért magához. A rendőrség emberölés és nyilvános helyen elkövetett erőszak ügyében nyomoz.

Kiderült:

Miao beleszólt egy olyan vitába, amely egy Csao nevű útitársa és idegenvezetőjük, valamint bolti alkalmazottak között pattant ki és fajult a tettlegességig. A templomlátogatás után ékszerboltba vitt Csao ugyanis nem akart vásárolni az idegenvezető és a bolti alkalmazottak unszolása ellenére. Miao Csao pártjára állt, ám négyen mindkettőjüket kilökdösték a boltból, és kint ökölharc alakult ki. Csao az incidenst kisebb sérülésekkel megúszta.

Hongkongban újra és újra konfliktusok áldozatai a kínai szárazföldről érkező turisták. Legutóbb tavasszal egy az utcákat járó, fiatalokból álló alkalmi maszkos "kommandó" bántalmazott turistákat, mert zavarta őket a jelenlétük, az, hogy az utcán

minduntalan batyuikba ütköznek.