Halálra ítéltek huszonöt embert Egyiptomban

A 2014-ben történt törzsi torzsalkodást érintő pernek 164 vádlottja volt. 21 embert életfogytiglani börtönbüntetésre, 18-at pedig kettőtől tizennyolc évig terjedő szabadságvesztésre ítéltek. A többi vádlottat felmentették.

A Bani Hilal és a Dabudíja törzsek közötti, 2014-ben kirobbant véres összecsapásoknak az egyiptomi rendőrség és a hadsereg beavatkozása vetett végett.

Az egyiptomi mufti az előírásoknak megfelelően megvizsgálta a halálbüntetéseket, majd az ítéleteket kihirdették. Az egyiptomi előírások szerint a halálbüntetéseket csak a legfőbb vallási méltóság véleményezése után véglegesítik, anélkül, de a bíráknak a mufti véleményét nem kötelező figyelembe venniük. A legtöbb esetben egyébként a mufti jóváhagyja a halálbüntetéseket.

A törzsek között gyakoriak az összetűzések Dél-Egyiptomban, de ritkán mérgesednek el annyira, mint a Bani Hilal és a Dabudíja viszálya. A véres összecsapások a két csoport közötti békemegbeszélést követően robbantak ki.

Az eredeti vita amiatt alakult ki, hogy az egyik törzs egy asszonyának ajánlatot tettek. Az egyeztetések azonban lövöldözéssel zárultak, amelynek során a Bani Hilal három tagja meghalt. A törzs azonban bosszút akart állni elhunyt tagjaiért, és ezért másnap megtámadta a Dabudíját. A harcokban 25-en haltak meg, és 50-en megsebesültek.