Ökológiai katasztrófával felérő halpusztulást okozott egy baleset a Dunába torkolló Garamon

Ökológiai katasztrófával felérő halpusztulást okozott egy baleset a Dunába torkolló Garamon

Tömeges halpusztulást okozott a Garam folyó középső szakaszán, Zólyombúcson (Budča) egy biogázállomás kiömlött fermentációs hulladéka - számolt be kedden a ma7.sk magyar nyelvű szlovákiai hírportál.

A bezerétei (Trnavá Hora) helyi horgászoknak tűntek fel az elpusztult halak ezrei, akik a környéken mintegy egykilométeres szakaszon 600 kilogramm haltetemet halásztak ki a Garamból. A horgászszövetség azonnal hívta a környezetvédelmi felügyeletet és a rendőrséget. Garamszentkeresztnél is fedeztek fel elpusztult halakat. A lap szerint az esetet a biogázállomás vezetője is alátámasztotta, az azt vezető vállalat pedig megkezdte a hulladék további kimosódásának megakadályozását, valamint a kármentést.

A híroldal azt írja, a gondot az erős vihar okozta, amely rádöntött egy fát a fermentációs hulladékot tároló zsákszerű tartályra, ami ezáltal megsérült. Az erős eső ezután mintegy 400 köbméter hulladékot mosott a közeli patakba, ahonnan az a Garamba távozott, ami Esztergommal szemben, Párkány alatt torkollik a Dunába. 

A horgászok ökológiai katasztrófának minősítették a halpusztulást, amely minden ottani halfajt érintett, s kiheverése becsléseik szerint több évet is igénybe vehet.

A Budapest halai nevű Facebook-oldal hétfő esti információi szerint aznap összesen 1,9 tonnányi haltetemet szedtek ki a folyóból. Mindez 25 halfajt és 4100 példányt jelent, ráadásul ebben az igazán apróbb testű példányok nincsenek beleszámítva. A fokozottan védettek közül nagyon sokat észleltek a dunai galóca halfajból is, ami Európa legnagyobb pisztrángféléje. 

A hírről szintén beszámoló hvg.hu megkereste e-mailben a Garam-torkolati Duna-szakaszt felügyelő Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóságot arról, tudnak-e a szennyezésről, és szükséges-e védelmi intézkedéseket tenni. Ők egyelőre nem adtak választ.