Harc a kutyaviadalok ellen

A kegyetlenséget nem lehet semmivel megmagyarázni.

Miért fontos a Jobbik IT számára a kutyaviadalok ügye?

A Jobbik Ifjúsági Tagozata mindig is elkötelezett volt a rend és az állatvédelem oldalán. Gyakran látogattunk menhelyeket, hogy segítsünk az ottani munkákban, vagy éppen gyűjtöttünk az állatok számára élelmet, gyógyszert, illetőleg a menhelyek működéséhez szükséges tárgyi eszközöket. A probléma valódi forrása a tartási feladatok elhanyagolásában található meg, és ennek az egyik legbrutálisabb formája a kutyaviadaloztatás, amit a törvény is szigorúan büntet. Mivel az ország számos területéről érkezett információ a kutyaviadalok rendezéséről, így a keresztény hitünkből származó, teremtményekért érzett felelősségtől vezérelve, valamint a törvények betartatása érdekében úgy döntöttünk, hogy elindítjuk a kutyaviadalok elleni kampányunkat.

Mikor és hol hallott először a kutyaviadalokról?

Az ózdi állatmenhely vezetőjével, Fazekas Ildikóval folytatott beszélgetés során. Az állatvédő már-már horrorfilmbe illő kegyetlenségekről számolt be nekem. Elmondta, hogy találkozott már olyanokkal, akik a harcoltatáshoz való felkészítéshez úgynevezett edzőkutyákat visznek el az állatmenhelyről. Ezeknek a szerencsétlen állatoknak kihúzzák a fogait, hogy ne tudjanak kárt tenni a harci kutyákban, elképzelhetjük milyen kilátástalan a küzdelmük, és szörnyen fájdalmas lehet a haláluk. Ekkor döntöttem el, hogy tenni akarok valamit a kutyaviadalok ellen. Aztán az IT állatvédelmi munkacsoportjában megismerkedtem Heilig Dalmával és Rácz Roland Imrével, akikkel együtt létrehoztuk ezt a kampányt.

Bemutatná a kutyaviadalok hátterét?

Alapvetően két fajta kutyaviadalt különböztethetünk meg. Az amatőr kutyaharcok leggyakrabban cigánysorokon történnek. Itt nincsenek különösebben kiképezve a kutyák, általában saját vagy befogott, esetleg lopott állatokat használnak. Ezzel szemben a profi kutya viadaloztatók általában tehetősebb maffiózók, akik már kölyök koruktól nevelik az erre szánt kutyákat. Itt komoly kiképzés folyik. Egy-egy ígéretes alom kölykeit jóformán nagyobb gonddal veszik körül, mint akár saját gyerekeiket. Ez a "szeretet" meglehetősen ellentmondásos, hisz azt a céltudatosság és a haszonvágy vezéreli, és egyszeriben el is tűnik, amint megkezdődik az állat kiképzése.

Amint a kiválasztott kölyök kicsit nagyobb lesz, emberektől és más állatoktól elzárt, elsötétített helyiségekbe zárják, ahol csak a gazdájukkal találkoznak, etetések idején. Ételt – ami ez esetben nyers húst és vért jelent – sokszor csak akkor kapnak, ha teljesítenek. A kiképzés első lépéseként a kutyát kikötik egy olyan kötéllel, mely meghatározott mértékben képes rugalmasan megnyúlni. A kutya elé egy csapdába esett patkányt, vagy kisebb testű korcs kutyát tesznek, olyan távolságba, hogy a kiképezni kívánt eb épp ne érje el, a rugalmas kötél mindig visszarántsa. Csak a kiképzés végén jut hozzá a prédához. Egy másik kedvelt módszer az úgynevezett ugrókötél. A mennyezetre erősített gyűrűn keresztül áthúzott kötél egyik végére egy zsákot erősítenek, melybe egy macskát tesznek, és a lábait a négy lyukon keresztül kilógatják. A szerencsétlen cica persze menekülne a felugró kutya harapása elől, ám az eb, a macska karmolásaitól és a lengő zsáktól mind jobban felhergelve, végül eléri a zsákmányt. A zsákon lógva ide-oda hintázva erősödik az állkapcsa, a nyaki és hátizma. Sokszor veréssel és fizikai bántalmazással kényszerítik ki a kiképezés alatt álló kutyák agresszív viselkedését. A folyamatos bántalmazás, kiképzés, nyers hús és a sötét zárt szoba végeredménye egy szociálisan is instabil, viszont erős izomzatú ketrecharcos kutya lesz.

Mekkora pénzek mozognak a kutyaviadalokon?

Az amatőr viadalokon száz- kétszázezer forint körüli fogadások mozoghatnak, míg a nagyobb viadalokon az egymillió körüli összegek is lehetségesek.

Ön szerint hogyan lehet hatékonyan fellépni a kutyaviadalok ellen? Mi a lakosság és mi a civilszervezetek szerepe?

A hatékony fellépés alapfeltétele, hogy megfelelő csapatkötelék alakuljon ki az állatvédő szervezetek a rendőrség, a gyepmester, az önkormányzat és a civilek között, hiszen csak egy jó, összetartó közösség képes az ilyen rejtetten működő mechanizmusokat észlelni és feltárni. A lakosság legnagyobb szerepe a jelzőrendszer részeként a tudomására jutott törvénysértések megosztása a hatóságokkal, hogy azok ezt feltárva hathatós intézkedést foganatosíthassanak.

Véleménye szerint kinek milyen felelőssége van abban, hogy egyre több kutyaviadalról hallani?

A liberális demagógia szerint bizonyos bűncselekmények elkövetésének az oka a szegénységben található meg. Ezt nekünk a legnagyobb mértékben el kell utasítanunk, hiszen valójában minden az egyén saját döntésén múlik. Ugyanolyan nehéz körülmények között, a rendezett lelkű ember jó döntést hoz, míg a lealjasodott lelkű a gonoszság ösvényére tér. A korábban kifejtett liberális érvelés már csak azért sem felel meg a valóságnak, mert a kegyetlenséget nem lehet anyagi indokokkal megmagyarázni.

Sajnálatos módon, komoly szerepe van a hatósági mulasztásnak is; több helyről hallottuk már, hogy a rendőrség nem veszi komolyan az ilyen eseteket, azt nem tudhatjuk, hogy félelemből, vagy lustaságból – valószínűleg mindkettő igaz –, de ez a hatósági magatartás kétségtelenül a probléma egyik kiváltó oka.

Milyen tapasztalatokat szereztek a kampány kezdete óta? Sikerült-e közvetíteni az üzenetet?

Már van is néhány ügy, aminek elkezdtük a felderítését. A fejleményekről a későbbiekben be fogunk számolni. Az üzenetet pedig sikerült közvetíteni, több száz állatmenhelynek és állatorvosnak küldtük el kezdeményezésünket, és már most több tucat, örömüket és támogatásokat kifejező válaszlevelet kaptunk.

Egy rendezett közösségben, ahol megkövetelik a törvények betartását, és ahol a rend szilárd, ott a kutyaviadalok is megszűnnek.

(Az állatvédelemmel kapcsolatos híreket is az Ökonemzet című tematikus oldalunkon találja meg: