Harc a szeméthegyek ellen

A Jobbik IT és a HVIM helyi elnökét a város megtisztításáért vívott küzdelméről, az ezzel kapcsolatos eredményekről és a jövőre vonatkozó elképzeléseiről kérdeztük.

 - A közelmúltban szeméthegy lángolt Nagykátán, most pedig sorra jelennek meg a települést körülvevő illegális szemétlerakókról szóló beszámolóid. Hogyan fajulhatott idáig a helyzet?

 - Nemrégiben ténylegesen belepte Nagykátát a bontott hűtők szigetelésének égéséből felszálló fekete füst, azonban a szeméthegyek évek óta jelen vannak, ráadásul a lerakatok egyfolytában cserélődnek. Bizonyos akciók keretében, amilyen például a Te Szedd! szemétszedési akció is, a hulladék egy részét a lakosok összeszedik, de a helyükre mindig újabb hulladék kerül. Azért, mert a környezetszennyezés felelősei nincsenek szankcionálva, így romboló tevékenységüket következmények nélkül folytathatják, pedig a jogszabályok lehetőséget adnak a helyzet rendezésére, de a hatóságok valamiért nem akarják azokat következetesen alkalmazni ebben az esetben sem, ez pedig a hivatali visszaélés bűncselekményét is felvetheti.

 - Az önkormányzat tud a szemétről?

 - Igen, viszont abszolút érdektelenek. Egy, a település külterületén lakó hölgy szavaival élve, Nagykátával az a baj, hogy igazából nincsen felelős gazdája. Az előző polgármester nem helybéli volt, nem itt élt. A legnagyobb gondot pedig az jelenti, hogy az önkormányzat nem hogy nem tartatja be, de nem is tartja be a törvényeket, ráadásul a hulladéklerakót is bezárták Nagykátán. Egyébként az önkormányzat törvénybe foglalt feladata, 2011-óta a környezetvédelem is. A képviselő testület tagjai, pedig a képviselői esküjükben arra esküdtek fel, hogy ",a törvényeket betartja és másokkal is betartatja". Ugye érezhető az ellentmondás?

 - A lakosság hogyan viszonyul a terjedelmes szemétdombokhoz?

 - Legjobban talán az jellemzi a helyzetet, hogy nemrégiben egy Borsodból érkező kirándulócsoport keresett meg azzal, hogy Nagykáta határában járva hatalmas szemétlerakókat találtak. Az az igazán borzalmas, hogy az itteniek egy része már hozzászokott a látványhoz, mindennaposnak számít egy két méteres szeméthalom mellett elsétálni. A megjelenő patkányok és az érezhetően fokozódó bűz mellett fertőzés veszély is kialakul. A pusztuló környezetünk látványa nekünk, nagykátaiaknak nem egy szívderítő látvány. Amelyik település elpusztítja a földjét, az saját magát pusztítja el.

 - Kik hordják oda a szemetet?

 - Az tetőzi a problémát, hogy nem pusztán klasszikus szemétről beszélhetünk, hanem veszélyes hulladékról is,  gumiabroncs, akkumulátor, gyógyszerek, fáradt olaj, használt pelenka, és még amit el lehet képzelni, ráadásul ennek egy része Natura 2000-es tájvédelmi területen fekszik.  Egyébként széles körben vannak szemetelők, az önkormányzattól kezdve a társadalmi normákat semmibe vevő személyekig.

 - Az önkormányzat odahordja a szemetét?

 - Információim szerint a Sportcsarnok és a Gyógyfürdő mögött az előző fideszes városvezetés alatt működő önkormányzat létesített építési törmelékből álló illegális szemétlerakót, ez ügyben a napokban tettem feljelentést.

 - És a jelenlegi városvezetés?

 - Gyakorlatilag ugyanaz az összetétele, mint az előzőnek, minimális változás történt, főleg közösségszemléletük szerint. Az előző városvezetés működését úgy kell elképzelni, mint egy diktatúráét. Ha valaki kinyitotta a száját, az bizony össze lett verve. Ebből mi is kaptunk.

 - Mármint a verésből?

 - Igen. 2012 óta próbáljuk a külterületeken lévő szeméthegyeket felszámolni barátok, lokálpatrióták segítségével. Lakossági fórumot is tartottunk, ahová meghívtuk az önkormányzati képviselőket és a rendőrkapitányt is. Egy egész termet megtöltöttek a nagykátaiak, a meghívottak közül mindössze egy ellenzéki képviselő és a rendőrkapitány jött el, akik szerint, ha van is probléma, az nem is ilyen súlyos. A fórum után nem sokkal kimentünk az öregszőlői, több hektáron elterülő illegális szemétlerakóhoz, ahol felbőszített és uszított cigányok támadtak ránk, az egyik barátomnak kis híján leszakadt a veséje.   

 - Ki uszította őket?

 - Vannak elképzeléseim.

 - Jelenleg is történnek fenyegetések?

 - Nem. Bizonyos okokból már nincsenek meg azok a körök, akik az uszítás módszerével élnének, illetve a novemberben tartott cigánybűnözés elleni tüntetés egyik pozitív eredménye ez is.  

 - Milyen eszközökkel lehet rávenni az önkormányzatot, hogy foglalkozzanak végre a szemétkérdéssel?

 - Egyértelműen törvényes eszközökkel. A helyi HVIM és Jobbik IT tagjaival be szoktuk járni a területeket, ahol dokumentáljuk a látottakat. Az észleléseket jelezzük a jegyzőnek, illetve a környezetvédelmi minisztériumnak, a rendőrségen pedig feljelentést teszünk.

 - Van már eredménye?

 - Ez egy 2012 óta tartó folyamat, a képviselők akkor sem foglalkoztak a kérdéssel. Az Érpataki Modell sokat segített, így tanultam meg, hogyan is lehet a törvénynek megfelelően külsősként végezni a munkát városunk érdekében. A legfontosabb feladat most egy felelősen dolgozó, cselekvőképes nagykátai összefogás kialakítása, amely koncepció az első akciónktól számítva egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

 - Elképzelhető a közeljövőben nagyobb megmozdulás?

 - Legutóbb novemberben szerveztem sikeres tüntetést a közbiztonság megteremtése érdekében, amelyen nagyon sok helyi lakos részt vett. Az akcióval sikerült elérni, hogy az olyan mindennaposnak számító esetek, mint szamuráj karddal mászkálni vagy gyerekeket molesztálni az utcán, szinte teljesen megszűntek. A tüntetésen jelentettem be a mezőőrség létrehozásának szándékát is. Most, hogy a közbiztonság valamilyen szinten helyreállt, a legnagyobb szükség, többek között a mezőőrökre van. Éppen ezért a HVIM és a Jobbik IT júniustól aláírásgyűjtésbe kezd, amelynek során minden helyi lakost fel fogunk keresni, mert tűrhetetlen, hogy nem lehet úgy elmenni túrázni vagy sétálni az egyébként természeti kincsekben gazdag városunkban, hogy ne találja magát szembe az ember egy szemétheggyel. Nagykáta ennél jóval többet érdemel, és ezért mindent meg fogunk tenni.  Természetesen más területen is sok a tennivalóm még.