Harckészültség Észak-Koreában

Kim Dzsong Un teljes harckészültségbe helyezte a két Korea határának térségében állomásozó fegyveres erőket.

"Kim Dzsong Un arra utasította a Koreai Néphadsereg Legfelsőbb Parancsnokságát, hogy a határ közelében állomásozó egyesített erők teljesen álljanak készen a harcra és a meglepetésszerű műveletek indítására"

 - közölte a KCNA hivatalos phenjani hírügynökség.

Az észak-koreai vezető az országot hat évtizede irányító Koreai Munkapárt központi katonai bizottságának sürgősségi ülésén jelentette be a harckészültség elrendelését.

A Koreai-félszigeten azután éleződött ki a feszültség, hogy a dél-koreai hadsereg Észak-Korea felé kilőtt tüzérségi sorozatok tucatjaival válaszolt csütörtökön arra, hogy a területén egy feltételezhetően északról kilőtt lövedék csapódott be a phenjani rezsim elleni propagandát harsogó hangszóróinak irányában.

A két Korea határán húzódó demilitarizált övezetben az előző héten felrobbant egy akna és súlyosan megsebesített két dél-koreai katonát. Az eset arra késztette Szöult, hogy tizenegy év után újraindítsa a határon túlra irányuló, propagandatartalmú műsorszórást. Észak-Korea tagadta, hogy az ő emberei telepítették volna az övezetbe az aknát.

A KCNA pénteki tájékoztatása szerint a hadsereg parancsnokokat vezényelt a határtérségbe, hogy irányítsák a "pszichológiai hadviselés eszközeinek megsemmisítését célzó katonai műveleteket, ha az ellenség 48 órán belül nem hagy fel a propaganda sugárzásával".

A Koreai Népi Demokratikus Köztársaság és a Koreai Köztársaság hivatalosan máig hadban áll egymással, mivel a koreai háború hadműveleteit lezáró 1953-as tűzszünet után nem kötöttek békeszerződést.