Segítségkérés Kásler Miklóstól – mielőbb oltsák be az élelmiszerboltokban dolgozókat!

Segítségkérés Kásler Miklóstól – mielőbb oltsák be az élelmiszerboltokban dolgozókat!

Lehetséges, hogy nem lesznek elegendőek a kiskereskedelemben eddig megszokott védekezési előírások a koronavírus-járvány harmadik hullámában, írja a Magyar Nemzet. A lap ugyanis úgy tudja, az iparági szervezetekhez mérettől, üzlettípustól függetlenül az elmúlt napokban több helyről is érkeztek olyan jelzések, melyek szerint már a napi működést is veszélyezteti a járvány újabb hulláma. A fertőzés a sokak által látogatott élelmiszerboltok alkalmazottainak körében terjed a leginkább.

A portál azt írja, a különféle iparcikküzletekben, élelmiszerboltokban, raktárakban, központi áruelosztó bázisokon is felütötte a fejét az agresszív vírusváltozat. Mindez azt jelenti, a naponta több száz, több ezer vásárlót fogadó üzletekben, illetve az azokat kiszolgáló területeken az elkövetkező hetekben fokozott járványügyi kockázattal jár a munkavégzés.

A Magyar Nemzetnek Neubauer Katalin, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára mindezzel kapcsolatban elmondta, a magyar vállalkozások képviseletében

levélben kértek segítséget Kásler Miklós egészségügyi minisztertől

annak érdekében, hogy az élelmiszerboltokban dolgozók mielőbb védettebb közegben folytathassák a munkát, és hozzá tudjanak jutni a vakcinához.

A főtitkára kiemelte: a boltosok a napi 8-10 órás műszakokban, hétvégéken pedig a fokozott, gyorsan cserélődő vásárlótömegben különösen ki vannak téve a megfertőződés veszélyének. Mindezek fényében úgy véli, védelmükben, valamint az élelmiszer-ellátási rendszer működésének biztosítására mielőbb lehetővé kellene tenni az ebben a szektorban dolgozók védőoltását.

Neubauer Katalin elmondta, több helyről azt a hírt kapták a napokban, miszerint a kiskereskedelmi egységekben megugrott a koronavírus-fertőzések száma.

A multiláncokat képviselő Országos Kereskedelmi Szövetségnek is jelezték, hogy egyre gyakoribbak a megbetegedések a munkavállalók körében. Vámos György főtitkár ennek kapcsán aláhúzta, úgy véli, manapság a legfontosabb össztársadalmi kérdés a nemzetgazdaság újraindulása, így létfontosságú a védőoltás minél szélesebb körű, gyors felvétele.

Közös érdekünk a vírus okozta válságon hamar túljutni

– jegyezte meg.

Kiemelte továbbá, elsőként az a fontos, hogy mindenki regisztráljon a vakcinára.