Harmincan meghaltak, miután 40 rakétát zúdítottak Ukrajnára az oroszok

Harmincan meghaltak, miután 40 rakétát zúdítottak Ukrajnára az oroszok

Egy gyerekkórházat is eltaláltak Kijevben, és más városokat is súlyos, halálos támadás ért. Az elnök is megszólalt, Zelenszkij szülővárosában is tucatnyi áldozatot szedtek rakétacsapások.

Több várost is orosz támadás ért hétfőn Ukrajnában, legkevesebb 29 civil meghalt, és sokan megsebesültek - számolt be hétfőn az MTI az ukrán hatóságok közlése alapján.

A többi között Kijevet, Krivij Riht és a Donyeck megyei Pokrovszkot érte rakétatámadás. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt mondta, hogy

az orosz erők 40 rakétával támadtak, amelyek különböző városokat vettek célba, infrastruktúrát, kereskedelmi és lakóépületeket rongáltak meg.

A Putyin vezette ország halálos támadása után Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszter arra kérte Ukrajna szövetségeseit, hogy minél hamarabb döntsenek az ukrán légvédelmet erősítő segítségnyújtásról.

"A védelmi képességeink még mindig hiányosak... Több légvédelmi rendszerre van szükségünk" - írta a Telegramon a miniszter.

A főpolgármester szerint ez volt az egyik legsúlyosabb támadás 2022 óta

A helyi média azt írta, hogy orosz erők Kinzsal hiperszonikus, valamint Kalibr rakétával támadták az ukrán fővárost.

Vitalij Klicsko kijevi polgármester arról számolt be, hogy

találat ért egy gyerekkórházat, és ez volt az egyik legsúlyosabb támadás a több mint két éve tartó háború során az ukrán főváros ellen.

Hatósági adatok szerint a városban legalább tíz ember meghalt, 35 pedig megsebesült.

Egy másik kórházban rakétatámadás során további négy ember meghalt, és hárman megsebesültek - közölték a sürgősségi ellátó szolgálatok.

Zelenszkij szülővárosában is tucatnyi áldozat halt meg

A kijevi katonai közigazgatás beszámolója szerint a főváros több kerületében is károk keletkeztek. A DTEK ukrajnai energiaszolgáltató közölte, hogy három elektromos alállomást és hálózatot ért találat Kijevben.

A kelet-ukrajnai Krivij Rihben, Zelenszkij szülővárosában 11 ember meghalt, és 40 megsebesült

- közölte Olekszandr Vilkul, a városi védelmi tanács elnöke.

A kelet-ukrajnai Pokrovszkban további három ember halt meg, amikor rakéták csapódtak be egy ipari létesítménybe - tudatta a helyi kormányzó. Egy ember Dnyipróban is meghalt hivatalos közlés szerint.

A regionális hatóságok szerint ipari létesítmények, infrastruktúra, lakó- és kereskedelmi épületek sérültek meg a többi között Kijevben, Krivij Rihben, Dnyipróban, Pokrovszkban és Kramatorszkban.

(Címlapkép: Az ukrán hadsereg 24. gépesített brigádjának sajtószolgálata által közreadott felvétel megsemmisült lakótelepi házakról a Donyeck megyei Csasziv Jarban 2024. július 3-án. MTI/AP/Ukrán hadsereg)