Háromezer piás sofőrt tartóztattak le egy év alatt Iránban

Vallási okok miatt Iránban eleve tilos alkoholt fogyasztani.

Abbász Dzsaafar-Abádi iráni főügyész kedden közölte, hogy a tavalyi iráni évben - amely 2015 márciusától tartott 2016 márciusáig - tartóztattak le ennyi ittas vezetőt, s ezek a számok riasztóak.

Iránban az 1979-es iszlám forradalom óta tilos az alkoholfogyasztás, súlyos büntetésre, korbácsolásra, pénzbírságra vagy akár börtönre ítélhetik a tilalom megszegőit. A kisebbségben élő keresztények termelhetnek ugyan bort, de csak a mise keretében történő fogyasztásra, vagyis áldozáshoz.

A rendőrség azután szembesült a probléma súlyosságával, hogy néhány évvel ezelőtt elkezdte alkoholteszteknek alávetni a közlekedőket. Az ittas vezetők kétmilliótól négymillió riálig (18-36 ezer forint) terjedő pénzbüntetésre számíthatnak.

A hivatalos adatok szerint a 79 milliós Iránban mintegy 300 ezer alkoholfüggő van. Szakértők azt gyanítják, hogy egymilliónál többen fogyasztanak rendszeresen alkoholt.

A szeszes italokat zömét az iraki Kurdisztánból vagy Törökországból csempészik az országba, de olcsóbban lehet hozzájutni a helyben gyártott italokhoz.

Az iráni egészségügyi minisztérium tavaly júniusban jelentette be, hogy a jelenség súlyosbodására való tekintettel 150 detoxikáló központ nyílik az országban.