Hat éve nem érdekel senkit tíz magyar ember halála

A katasztrófa 38 milliárd forintos kárt okozott, a környék élővilágát pedig helyenként teljesen kiirtotta. A kormány 2010 novemberében megállapította, hogy a tározót működtető MAL Zrt. tehető felelőssé a balesetért, ám felelősségre vonás lényegében nem történt, a bíróság első fokon az összes vádlottat felmentette.

Az első Orbán-kormány feltöltötte, a másodiknál átszakadt, a harmadik eltussolja

Mint ismert, a Veszprémi Törvényszék arra az álláspontra jutott, hogy a közveszély helyzet nem a gátszakadás pillanatában 2010. október 4-én alakult ki, hanem sokkal korábban, a X-es kazetta feltöltésekor, 1998. december 23-án. A Törvényszék szakértői csoportjának véleménye szerint a Mal Zrt.

Az elszámoltatás hiányát több ellenzéki párt is bírálta, köztük a jobbikos Kepli Lajos a hatodik évfordulón is közleményt adott ki, miszerint bár Orbán Viktor nagy szavakat használt a parlamentben, valójában

az elkövetők büntetlenül és szabadlábon élik életüket, sem erkölcsi, sem pedig egyetlen fillér anyagi felelősséget nem vállaltak tettükért az elmúlt hat évben.

Az LMP szerint a baleset megelőzhető lett volna megfelelő tervezés, műszaki felügyelet és hatósági ellenőrzés esetén.

A Győri Ítélőtáblán január 23-án kezdődik a vörösiszapper mind a tizenöt vádlottja ellen a másodfokú tárgyalás, különösen nagy kárt okozva elkövetett közveszélyokozás és más bűncselekmények miatt.