Fidesz-MSZP koprodukció, avagy így lesz a köz tulajdonából magántulajdon

A hatvani kastélymutyi szép példája annak, hogy a két párt milyen hatékonyan tud együttműködni, ha privatizációról van szó.

Sneider Tamás, az Országgyűlés alelnöke a Heves megyei városban tartott demonstráció előtti sajtótájékoztatóján emlékeztetett: ha az Országos Magyar Vadászkamara megkapja a körülbelül ötmilliárd forint értékű kastélyt - teljesen ingyenesen - csupán 2020-ig kellene biztosítania az épületben a Magyar Vadászati Múzeum működését, viszont onnantól kezdve bármit megtehet, hiszen a tulajdonjog már az övé. Akár eladhatja, vagy akár ingyenesen odaadhatja magánszemélynek, magánszemélyeknek.

"Amikor pénzről, privatizációról van szó, akkor nagyon sokszor egyetért a Fidesz és az MSZP"

- mondta a politikus annak kapcsán, hogy bár levették a napirendről a Fidesz-MSZP közös törvényjavaslatát, azt még nem vonták vissza. 

Mint ismert, az Országgyűlés Gazdasági bizottsága hétfő délelőtt tárgyalta volna a két párt által benyújtott törvényjavaslatot, amely ingyen játszaná át a 3,1 milliárd forint uniós forrásból felújított Grassalkovich-kastélyt az Országos Magyar Vadászkamarának (OMVK).

A törvényjavaslatot beterjesztők listája illusztris és szimbolikus: így a Fidesz és szatellitpártja részéről Lázár János, Halász János és Semjén Zsolt, az MSZP-től pedig Bárándy Gergely, Hiller István, Hiszékeny Dezső, valamint Józsa Imre látták el kézjegyükkel a papírost.

Azt is megírtuk, hogy az egyik aláíró, Bárándy Gergely édesapja, a korábbi miniszter Bárándy Péter pont a vadászkamara etikai bizottságának a tagja.

A botrányos mutyiról bővebben ebben a cikkünkben foglalkoztunk.

Sneider Tamás emlékeztetett: az MSZP azért vonta vissza - nyilván a kirobbant botrány hatására - a képviselői aláírásokat, mert nem akarja a Fidesszel közösen odaadni ezeket az ingatlanokat a kamarának. A politikus szerint, ha az MSZP kormányozna, ők - ennek alapján - ugyanúgy privatizálnák a kastélyt, mint most a Fidesz.

Az Országgyűlés jobbikos alelnöke szerint egy év múlva arról fogunk szavazni, hogy folytatódjon-e a közvagyon átadása - teljesen ingyenesen - magányszemélyeknek, vagy vállalkozásoknak.  Mint mondta, a Jobbik kormányra kerülve szakítani fog a 30 éves privatizációs gyakorlattal, az állami tulajdon ingyenes átadásával. 

A nemzeti párt ezért követeli, hogy a Fidesz vonja vissza a javaslatot. Sneider Tamás figyelmeztetett: mivel csak levették a napirendről, ezért azt gyakorlatilag bármikor újra elő tudják venni.