23 ezer polgári áldozat: Mit várjon az ország, ha a Fidesz egy belharcért feláldoz egy egész várost?

A saját szavazóik sem értek annyit, mint a bosszú.

23 ezer ember.

A legutóbbi mérés szerint ennyien lakják Hatvant. A Heves megyei település az utóbbi években iskolapéldája lett a hataloméhség, az arrogancia és a kisstílűből lassacskán nagyszabásúvá fejlődött maffiakormányzásnak, miután

egy fideszes belharc miatt egyszerűen elzárták Hatvan elől a pénzt, ráadásul annyira látványosan, hogy a környező települések simán úszkáltak a milliárdos uniós támogatásokban.

A történet kronológiája viszonylag egyszerű:

  • Szabó Zsolt fideszes polgármestert 2014-ben NFM-államtitkárrá nevezték ki, ezért fel kellett adnia székét
  • Az új polgármester Szabó Zsolt addigi helyettese, a szintén fideszes Horváth Richárd lett
  • Horváth Richárd nyakán viszont ott maradt Szabó Zsolt bizalmi embere, Tóth Csaba kabinetfőnök, aki egyre jobban kezdte átvenni az irányítást
  • Horváth Richárd ezért bizalomvesztés miatt kirúgta őt, a bíróság szerint is jogosan
  • Ezért cserébe Horváth Richárdot a kirúgták a Fideszből
  • A település pedig szinte minden pénzét elvesztette, az uniós források megszűntek

A többi településhez képest Hatvan támogatásai annyira lecsökkentek, hogy a Magyar Nemzet szerint 2017-ben a pályázott 9,7 milliárd forintból mindössze 55 millió forintot kaptak a Terület- és Településfejlesztési Programból (TOP), míg náluk kisebb környékbeli városok akár 2-3 milliárdból is fejlődhettek. Régóta terjed már az az információ is, hogy Szabó Zsolt államtitkár „áttette székhelyét” Hatvanból Hevesre, így oda több pénz juthat.

A számok ehhez illeszkednek: míg a 23 ezres Hatvan 55 milliót, addig a szűk 11 ezres Heves 3,2 milliárdot kapott tavaly.

Ez azt jelenti, hogy míg Hatvanban fejenként 2400 forint fejlesztési pénzt kaptak a lakosok, addig Hevesen 290 ezret. Egyik a másiknak 120 szorosa.

 
 

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter is felismerhette, hogy a hatvani fideszes szavazók nem lesznek hálásak 2400 forintért, amit egy egész évre kaptak. Legalábbis a miniszter nyíltan beleállt államtitkár kollégájába, amikor a csütörtöki Kormányinfón egy kérdésre felelve azt mondta, szerinte a polgármesternek van igaza, az államtitkár nagyot hibázik, és nemrég el is rendelte a pályázatok felülvizsgálatát.

Tisztázódni látszik az is, hogy miért járhatott ilyen könnyen, ennyire rosszul a település: Lázár János maga mondta el a kormányinfón, hogy a program pénzeit a megyei közgyűléseken belül osztották fel, és politikai megegyezés van arról, hogy a TOP-os pénzekből melyik település mennyit kaphat. Ezek alapján viszont úgy tűnik, a pályázatok csak formalitások. A problémát pedig könnyen okozhatja az is, hogy az államtitkárhoz lojális, de a polgármester által viszont kirúgott Tóth Csaba máig a pénzekről döntő megyei közgyűlés alelnöke, akinek így komoly ráhatása lehet a támogatásokra.

A történet viszont éppen amiatt döbbenetes, hogy rávilágít a rendszer urambátyám mivoltára, ami nem csupán a kormánypárti-ellenzéki törésvonalon képes emberek tízezreinek ártani, de még párton belül is – még ha Horváth azóta függetlenné is vált.

Szabó Zsolt államtitkár ráadásul a most áprilisi választásokon is a Fidesz jelöltjeként indul Heves megye 3-as számú választókerületében, ami győzelme esetén akár azt is jelenthetné, hogy minimum a jövő évi polgármesterválasztásig gyilkolni fogják Hatvant. Szabó Zsolt fő kihívója, a Jobbik és egyben az Országgyűlés alelnöke, Sneider Tamás lesz. A Fideszt szorongató ellenzéki párt politikusa szombati közleményében fejtette ki, hogy álláspontja szerint az ilyen belharcok megengedhetetlenek, és a TOP-os forrásokat is veszélyeztetik.

Sneider Tamás úgy fogalmazott: A TOP-os pályázatok felülvizsgálatának elrendelése jó döntés, és erre remélhetően már nem pártpolitikai, hanem szakmai szempontok szerint kerül sor, a vizsgálat eredménye pedig nyilvános lesz. Hozzátette, hogy

„nem ihatja meg a levét politikusok belharcának egy település sem”,

mindez pedig nem maradhat következmények nélkül, hiszen a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében benyújtott pályázatok kiértékelése nem pártpolitikai, hanem szakmai szempontok szerint kell, hogy történjen.

A Magyar Nemzet kérdésére Szabó Zsolt államtitkár meglepő ellentmondással tagadta le mindazt, amiről a lapok napok óta írnak: azt mondta, ő minden hatvani pályázatot támogat, de ez valójában egyébként is a Miniszterelnökség hatásköre, sőt, valójában nincs semmilyen vitája a polgármesterrel. Még azt is mondta, hogy „Mind a ketten Hatvant szeretjük és támogatjuk. Akkor miért ne támogassuk ezeket a pályázatokat?”

Eközben a polgármester közleményben reagált, melyben üdvözölte a pályázatok felülvizsgálatát, az Alfahír pedig úgy értesült, hogy a bejelentéseiről ismert Tényi István

a Hatvani Járási Ügyészségnél bejelentést tett ismeretlen elkövető ellen hivatali visszaélés bűntett gyanúja miatt.

Bármi is lesz a vége a felülvizsgálatnak, annyi bizonyos, hogy április 8. előtt éppen aktuális a kérdés, mennyire lehet megbízni azokban, akik személyes ellentéteik miatt képesek bedönteni egy egész várost – benne a saját szavazóikkal.