Hazament Vizoviczki! Nem tudni honnan, de letette a 250 millió forintos óvadékot

Egy összegben kifizették a 250 millió forintos óvadékot. De miből fizette ki Vizoviczki a díjat, vagy ki fizette ki helyette?

Ha az óvadék egy összegben, maradéktalanul bírósági letétbe került, az előzetes letartóztatást meg kell szüntetni. Ez a feltétel 2016. augusztus 1. napján Vizoviczki László esetében teljesült, ezért a Fővárosi Ítélőtábla a vádlott előzetes letartóztatásának megszüntetése és nyomon követő eszközzel is ellenőrzött házi őrizete iránt intézkedett.

A jogerős bírósági végzés meghatározza a jogszabályok alapján az óvadékot letevő kötelezettségeit. Az óvadékot a jogerős határozatot hozó bíróság fogadja be. Korábban a másodfokú bíróság egyetértett az elsőfokú bíróságnak azon álláspontjával, hogy Vizoviczki László vádlott 250 millió forint óvadék ellenében, előzetes letartóztatás helyett, mozgását nyomon követő technikai eszközzel biztosított házi őrizetbe kerülhet „Kétség nélkül bizonyítható, hogy Rogán Antallal soha semmilyen kapcsolatom nem volt, még látásból sem ismer engem. Minden ezzel ellentétes hír a félreértés, butaság vagy rosszindulat tragikomikus termék” - írta korábban a négy éve letartóztatott Vizoviczki László ügyvédjén keresztül a Pestisrácok.hu-nak, a korábbi belvárosi polgármester védelmében. Természetesen a két mozzanat között nincs szorosabb összefüggés, de az egymástól független tények egybevetése alaptalan konspirációknak adhat teret, amit mindenképpen érdemes elkerülni.

Érdekes kérdés marad azonban az, hogy Vizoviczki László honnan tudhatta azt, hogy Rogán Antal „látásból sem” ismeri őt? Honnan tudhatja azt, hogy Rogán élete alatt eddig kit látott és kit nem? Érdekes kérdés, hogy ha Kubatov Gábor saját bevallása szerint is találkozott Vizoviczkival, mert állítása szerint egy politikus feladata az, hogy találkozzon az őt megkereső emberekkel, akkor hogy lehet az, hogy a V. kerület egykori vezetője nem ismeri a településrész közismert nagyvállalkozóját? Érdekes kérdés továbbá az is, hogy

miből fizette ki Vizoviczki a 250 millió forintot, vagy ki fizette ki helyette?

Ugyanis a vállalkozónak erre elvileg nem lehetett pénze, letartóztatása után a rendőrség zárolta a személyes vagyonát, tehát abból elméletileg az óvadékot nem teremtethette volna elő.

Vizoviczki László ellen két büntetőeljárás is folyamatban van. Egyik ügyét a Fővárosi Törvényszék tárgyalja, ebben a vállalkozót és harminckét társát különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalással vádolják. A Központi Nyomozó Főügyészség szerint a vádlottak közül kilencen bűnszervezetben követték el cselekményeiket, legalább 825 millió forintos kárt okozva az államnak.

A másik ügy a Debreceni Törvényszék előtt van. Ez a 2014. október óta tárgyalt rendőrségi vesztegetési botrány, amelynek vádirata huszonegy olyan vádlottat tart számon, aki hivatali vesztegetésért, hivatali visszaélésért, illetve közokirat-hamisításért felelhet. Az eljárásban szereplő négy volt rendőrfőtiszt, a Budapesti Rendőr-főkapitányság és a Nemzeti Nyomozó Iroda korábbi magas beosztású munkatársai a főügyészség szerint rendszeresen százezres, milliós összegeket kaptak Vizoviczki Lászlótól, hogy szórakozóhelyei illegális rendőri védelemmel működjenek, a konkurens mulatóhelyeken pedig a bezárás érdekében razziákat tartsanak.

Az elsőfokú döntés után Póta Péter, a Fővárosi Törvényszék szóvivője elmondta, az óvadék megállapítására azért nyílt lehetőség, mert kizárólag a szökés és elrejtőzés veszélyére hivatkozva tartották fenn eddig a vádlott előzetes letartóztatását.