Heves tiltakozást váltott ki a háziorvosok részéről az operatív törzs döntése, már zajlik az aláírásgyűjtés ellene

Heves tiltakozást váltott ki a háziorvosok részéről az operatív törzs döntése, már zajlik az aláírásgyűjtés ellene

Aláírásokat gyűjtenek a háziorvosok, miután az operatív törzs arra utasította őket, hogy a jövő héttől rendelőikben teszteljék a COVID-gyanús betegeket - írja a Népszava.

A minap kiadott utasítás szerint a háziorvosoknak a jövő héttől kellene kezdeniük a hozzájuk érkező napi betegek gyorstesztelését, amelyhez teszteket és védőfelszerelésként plexi arcvédőt biztosítanak a számukra.

Az aláírást kezdeményezők szerint viszont a háziorvosoknak a feladat elvégzéséhez se az eszközeik, se a megfelelő körülményeik nincsenek meg. 

A háziorvosi rendelők döntő többségében nincs lehetőség a fertőzésgyanús és nem fertőző betegek elkülönítésére. A biztonságos mintavételhez, az előírt infekciókontroll szabályok betartásához pedig egy plexi arcvédő nem nyújt kellő védelmet. A járványügyi szabályok szerint ezeket a vizsgálatokat komplett védőruházatban lehetne csak elvégezniük, ám rendelés közben nincs idő arra, hogy az orvos akár napjában többször szabályosan beöltözzön, levetkőzzön és mellette párhuzamosan végezze a betegellátást, oltson a covid és az influenza ellen

- írják az aláírásra buzdító felhívásukban.

Ráadásul a járványügyi protokoll azt is előírja, hogy amennyiben pozitív mintát találnak, akkor ezt követően el kellene végezniük a rendelő és a váróterem teljes fertőtlenítését. Ehhez pedig ki kellene üríteni a rendelőt, ám ezzel ellehetetlenül a többi, más panasszal jelentkező betegek ellátása.

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}

Véleményük szerint az sem helyes, ha a váróban keverednek a potenciálisan fertőző betegek, az egyéb panaszokkal jelentkezőkkel vagy akár egészséges, védőoltás beadására érkezőkkel.

Nem tisztázott az utasítás alapján mi történik azokkal a személyekkel, akik légúti panaszokkal jelentkeznek és az elvégzett gyorsteszt negatív eredményt ad. Ebben az esetben az érvényes eljárásrend szerint PCR vizsgálat elvégzése szükséges, amelyre az alapellátó praxisokban nincs lehetőség, csak az eddig megszokott eljárásrend szerint

- írják.

Mindezek miatt arra kérik az aláírást gyűjtők az operatív törzset, hogy maradjon az eddig bejáratott rend szerint a tesztelés a jövőben is. Az OMSZ által végzett tesztelések viszonylag olajozottan működnek megítélésük szerint, így inkább annak további egyszerűsítése lenne a kívánatos. A Népszava úgy tudja, hogy péntek éjfélig gyűjtik az aláírásokat a háziorvosok és szombat reggel továbbítják azt az operatív törzsnek.