Helikopterből hajítaná ki a korrupt tisztviselőket a Fülöp-szigeteki elnök

"Ha korruptak, helikopterrel Manilába viszem és a levegőből kihajítom őket. Csináltam már ilyet korábban, miért ne tenném meg újra?"

- hangoztatta a héten Rodrigo Duterte egyik beszédében, amelyet az országon végigsöprő egyik tájfun áldozatainak mondott. Ezzel a rendhagyó stílusú politikus a néhai chilei vezető, Augusto Pinochet nyomdokaiba lépett, aki szintén előszeretettel intéztette el országában a kommunista gyanús elemeket.

A délkelet-ázsiai ország államfője elmondta, hogy egyszer egy nemi erőszakkal és gyilkossággal gyanúsított kínai férfit dobott ki egy helikopterből, és ezt gondolkodás nélkül újra megtenné. Arról nem szólt, hogy pontosan mikor is történt a gyilkosság.

Szóvivője, Ernesto Abella az elhangzottakkal kapcsolatban újságíróknak csupán annyit mondott:

"maradjunk annyiban, hogy ez egy városi legenda".

Duterte néhány héttel ezelőtt azzal a vallomásával keltett megütközést, amely szerint Davao polgármestereként több bűnözővel saját kezűleg végzett. Zeid Raad al-Husszein, az ENSZ emberi jogi főbiztosa Duterte állításának kivizsgálására szólított fel, mire utóbbi "butának", "idiótának" és "kurafinak" nevezte a diplomatát, akinek szerinte vissza kellene ülnie az iskolapadba.