Henry Kissingert fogadta Hszi Csin-ping Pekingben

Henry Kissingert fogadta Hszi Csin-ping Pekingben

A százesztendős, volt amerikai politikus szerint Kína és az Egyesült Államok viszonya befolyással van a világbékére és az emberi társadalom előrehaladására.

Hszi Csin-ping kínai elnök csütörtökön Pekingben fogadta Henry Kissinger volt amerikai külügyminisztert és nemzetbiztonsági tanácsadót.

A százéves, egykori aktív amerikai politikussal folytatott beszélgetésen Hszi Csin-ping hangsúlyozta:

"A kínai nép soha nem felejti el régi barátait, és a kínai-amerikai kapcsolatok mindig Henry Kissinger nevéhez fognak kapcsolódni"

- számolt be az MTI a CCTV állami televízió nyomán.

Kissinger kulcsfontosságú diplomáciai szerepet játszott a Washington és Peking közötti kapcsolatok normalizálásában az 1970-es években, amikor külügyminiszterként és nemzetbiztonsági tanácsadóként szolgált Richard Nixon és Gerald Ford elnökök kormányában.

1971 júliusában titkos utazást tett a Kínai Népköztársaságba, és ezzel kezdeményezte a két ország közötti kapcsolatok normalizálásának első lépéseit. Mint Hszi Csin-ping kifejtette, "ez helyes döntés volt", a kínai-amerikai kapcsolatok normalizálásának folyamata "mindkét ország javát szolgálta és megváltoztatta a világot".

Kissinger a CCTV szerint azt mondta, hogy

"a két ország viszonya befolyással van a világbékére és az emberi társadalom előrehaladására".

Egyben megköszönte a kínai elnöknek, hogy a találkozót ugyanabban az állami vendégházban tartották, ahol több mint 50 évvel ezelőtt először találkozott az akkori kínai vezetéssel.

Kissinger többnapos pekingi tartózkodása során, amely Washington szerint magánlátogatás volt, találkozott Li Sang-fu kínai védelmi miniszterrel és Vang Ji külügyi államtanácsossal is.

Hszi Csin-ping hangoztatta: "Kína és az Egyesült Államok ismét válaszúthoz érkezett, és mindkét félnek ismét választania kell". Hozzáfűzte: "Kína kész feltárni az amerikai féllel a helyes utat, hogy a két ország kijöjjön egymással, és elősegítse a kínai-amerikai kapcsolatok folyamatos fejlődését".

A világ két legnagyobb gazdasága közötti feszültségek egy sor kérdés, köztük az orosz-ukrán háború, Tajvan és a kereskedelmi korlátozások miatt fokozódtak.

A kommunikációs csatornák helyreállítására irányuló washingtoni erőfeszítések részeként John Kerry amerikai elnöki megbízott szerdán fejezte be kínai látogatását, amelyet hosszas egyeztetések előztek meg Pekinggel az éghajlatváltozás elleni küzdelemről. Antony Blinken amerikai külügyminiszter a múlt hónapban járt Pekingben.

Címlapkép: Hszi Csin-ping kínai államfő (j) fogadja Henry Kissinger volt amerikai külügyminisztert a pekingi Nagy Népi Csarnokban 2018. november 8-án. (MTI/EPA/Thomas Peter)