Hiába minden, az MNB továbbra is titkolózik

Takargatnivaló: nem adja ki a jegybank a felügyelőbizottság jegyzőkönyveit.

Az mno.hu próbálta kikérni a jegybanktól felügyelőbizottságának üléseiről szóló szó szerinti jegyzőkönyveket. A testület titkárságának vezetője első körben az információs önrendelkezési jogra és az információszabadságról szóló törvényre hivatkozva utasította el a kérésüket. Amikor a lap arra emlékeztette a titkárt, hogy a tízéves titkosítás alól az adatokat kezelő testület vezetője (esetünkben Papcsák Ferenc fb-elnök) felmentést adhat, új indok került elő. Most már arra hivatkozva tagadta meg a dokumentumok átadását, hogy a testület üléseinek jegyzőkönyveiben foglaltak a felügyelőbizottság jövőbeni döntései megalapozását is szolgálják, és azok nyilvánosságra hozatala a jövőbeni határozatok külső befolyástól mentes meghozatalában akadályoznák a testületet.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Jobbik MNB felügyelő bizottságba delegált tagjának, a jegybank ingatlanvásárlásairól készített jelentését is lesöpörték az asztalról.

Nyikos László lapunknak ezzel kapcsolatban elmondta:

"Nem ért váratlanul, fel voltam rá készülve, de sajnos a döntés miatt - a jelentés továbbra sem nyilvános. Pedig ebben nincsenek intimitások, személyes ügyek, hanem szakmai kérdésekről, elvekről van szó".

Egy biztos, van takargatnivalója Matolcsy Györgynek.