Hiába számolták fel Idomenit, nem szabadulnak a görögök a migránsoktól

Benzinkutak és szállodák mellé költöztek.

A tájékoztatás szerint menedékkérők és migránsok sátoroznak a szabad ég alatt benzinkutak, valamint szállodák közelében és Polikasztro település szomszédságában is. A rendőrség azt közölte, hogy több mint 4 ezren tartózkodhatnak ilyen körülmények között a régióban

"Alapvetően most még rosszabb lett a helyzet; az idomeni tábor legalább idővel jól szervezetté vált, nem utolsósorban a nemzetközi segélyszervezeteknek köszönhetően"

- mondta a televízió egyik riportere.

"Most a szanaszét szórt emberek megfelelő ellátása nehézséget jelent, és ez nemcsak a nem hivatalos táborokra igaz, hanem azokra az új szálláshelyekre is, amelyeket a görög kormány bocsátott rendelkezésre" - magyarázta. Mint a Szkai riportere elmondta, az állami létesítményekben mindenekelőtt a forrósággal kell megküzdeniük az embereknek. A nem klimatizált ipari épületekben a hőmérséklet napközben a 40 Celsius-fokot is megközelíti.

A görög hatóságok a múlt héten számolták fel az Idomeninél kialakult menekülttábort, s annak több mint 8 ezer lakóját az ország különböző befogadóállomásaira vitték.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) pénteken azt vetette Athén szemére, hogy erősen kifogásolható körülmények közé, élelemmel, folyóvízzel, illemhelyekkel és zuhanyozókkal rosszul ellátott, elhanyagolt épületekbe szállította a menekültek többségét a rögtönzött idomeni sátortáborból.