Hiába tömik százmilliókkal Bajnai alapítványát

Szigetvári Viktor elismerte, nem végzett semmilyen önálló, átfogó kutatást a Haza és Haladás Alapítvány, amely évi két nagy projekt megvalósulását ígérte 2010-es indulásakor.

A Bajnai Gordon által létrehozott Haza és Haladás Közpolitikai Alapítvány 2010-es indulásakor azt a célt űzte ki, hogy „átfogó közpolitikai koncepciók” kialakításával támogassa a „közjóra törekvő haladó kormányzás felelős és szakszerű gyakorlatát”.
 
Hivatalos honlapjuk szerint „az alapítvány évente átlagosan két átfogó szakpolitikai javaslatcsomagot készít, amelyek a nemzetközi környezet és hazánk tapasztalatait felhasználva részletesen megvizsgálnak egy-egy témát: majd pedig kidolgozott, kormányzati gyakorlatba átültethető reformjavaslatokat tesznek e problémák megoldására”.
 
Ehhez képest az alapítvány honlapjának utolsó frissítése egy tavaly júliusi külpolitikai hírösszefoglaló. A portál alapján még így is a külpolitika tűnik a szervezet legfontosabb területének – e témakörben legalább több 2014-es cikk is olvasható. A többi, címlapon található témában – mint például jogállam, oktatás, szociálpolitika, fejlesztéspolitika – ugyanis két évvel korábbi írások a legfrissebbek.
 
Külön pikáns, hogy az „Átláthatóság” pontban a 2013. évi adóévhez tartozó felhívás olvasható, miszerint „támogassa adója 1%-ával alapítványunkat, hogy tovább dolgozhassunk a jó kormányzásért!”
„Nem nagyon folyt kutatói munka, átfogó kutatás nem volt”
– ismerte el a Magyar Nemzetnek Szigetvári Viktor, aki szerint most már lesz erre lehetőség. Az alapítvány kuratóriumának tagja, az Együtt elnöke a lapnak azt állította, az alapítvány működik, a feltűnő csendet pedig azzal magyarázta, hogy az önkormányzati választásig tartó kampány miatt kevés energia jutott a szakmai munkára. Ha még ez így is lenne, emlékeztetnénk, hogy az önkormányzati választás több mint négy hónapja volt.
 
Szigetvári eddigi konkrét eredményként egyébként a Költségvetési Felelősségi Intézet évenkénti elemzéseire hivatkozott, amelyek elmondása szerint az alapítvány jelentős támogatásával készültek el.

Bajnai emberei

Az alapítványban szerepet kapott a volt miniszterelnök kormányának több tagja is. A felügyelőbizottság elnöke Oszkó Péter volt pénzügyminiszter, tagjai pedig Balázs Péter volt külügyminiszter és Mester Zoltán, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium volt államtitkára. A kuratórium elnöke eredetileg Hegedüs Dóra, Bajnai egykori kabinetfőnöke lett, a tisztet jelenleg Tordai Csaba, a Miniszterelnöki Hivatal volt államtitkára tölti be.
 
Mint arra a Magyar Nemzet emlékeztet, az alapítvány leginkább arról híresült el, hogy csak a Soros Györgyhöz köthető Center for American Progresstől 2011–2013 között több mint 200 millió forintos támogatást kapott. Ennek ellenére – mint az a szervezet beszámolóiból kiderül – a 2012-es évet több mint 21 milliós veszteséggel zárta, noha 2011-ben még több mint 45 millió forintos eredményt tudott felmutatni.
 
Mindezek tükrében érdekes, hogy míg
a személyi jellegű kifizetésekre a nyereséges 2011-es évben 19,748 millió forintot fordítottak, a veszteséges 2012-es évben 46,397 millió forintra rúgott ez a költség,
összesen pedig 32 millió forinttal emelkedtek a kiadások.