A nagyobb kiadásokhoz hitelt is felvennének a magyarok

A nagyobb kiadásokhoz hitelt is felvennének a magyarok

A következő fél évben a 25-54 évesek majdnem fele tervez félmillió forint feletti kiadást; közülük 57 százalék nyitott arra, hogy szükség esetén személyi kölcsönt vegyen fel – tájékoztatott az OTP Bank legfrissebb felmérésének eredményéről pénteken.

Kiemelték: a legtöbben – 41 százalék – autóra költenének, de sokan vennének belőle háztartási gépet, nagyobb értékű bútort vagy fizetnék belőle az olyan családi eseményeket, mint például az esküvő.

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}

Majdnem a fele azoknak, akik nagyobb kiadást terveznek a következő fél évben, vett már fel egyszer vagy többször személyi kölcsönt – jegyezték meg.

Pont ők azok, akik elképzelhetőnek tartják egy újabb kölcsön felvételét: a hiteltapasztalattal rendelkezők között 78 százalék azoknak az aránya, akik újra vennének fel kölcsönt – mutattak rá. Azok, akik még nem éltek ezzel a lehetőséggel, sokkal kevésbé nyitottak erre – tették hozzá.

Az eredmények arra is rávilágítanak, hogy a szóban forgó korosztály 80 százaléka alaposan átgondolja nagyobb kiadásait, pénzügyileg óvatos.

A válaszadók mindössze kilenc százaléka venne fel hitelt azért, mert megtetszett neki valami, de a váratlan kiadások finanszírozására is csak 15 százalék venne fel személyi kölcsönt. Leginkább az előre tervezett, mindenképpen szükséges kiadásokat fizetnék ilyen módon – írta a pénzintézet közleményében.

(MTI)