Rengeteg személyi kölcsönt vesznek fel a magyarok

Rengeteg személyi kölcsönt vesznek fel a magyarok

Úgy tűnik, a koronavírus-járvány tavaszi lecsendesedésével gyorsan magára talált a személyi kölcsönök piaca: az új szerződések mennyisége az év első öt hónapjában szinte folyamatosan emelkedett, és májusra már elérte a 42,2 milliárd forintot - írta a Világgazdaság pénteki számában, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataira hivatkozva.

Az első öt hónapra 170,9 milliárd forintnyi új szerződést mutatott ki az MNB, ami ugyan az egy évvel korábbit már 7,7 százalékkal meghaladja, de a 2019 azonos időszakára kimutatott 234,1 milliárd forinttól még elmarad. A májusi bő 42 milliárd forintnyi új szerződés viszont már több mint biztató: ekkora friss volumenre legutóbb a járványt megelőzően, 2020. februárban volt példa - áll a cikkben.

A lap emlékeztetett, hogy a személyi kölcsönök piacát még a fogyasztási hiteleknél is jóval látványosabban megviselte a pandémia: a 2019-ben jellemző, havi 35 és 55 milliárd forint között ingadozó kihelyezési volumen már egyből a járvány kitörését követően, 2020 áprilisában 13,3 milliárd forintra zuhant, és utána is tartósan alacsony szinten mozgott.

Ennek következtében tavaly összesen 337,3 milliárd forintnyi személyi kölcsönről kötöttek szerződést a lakossági ügyfelek, ami csaknem 40 százalékos visszaesés a megelőző évhez képest - írták.

Az idei kilátások jóval biztatóbbak, hiszen több tényező is támogatja az intenzív kereslet tartós fennmaradását. A piac élénkülésének irányába hat, hogy több nagy pénzügyi szolgáltató is megteremtette a tisztán online igénylés lehetőségét, miközben a lakosság nagyobb költési hajlandósága és a tartós fogyasztási cikkek áremelkedése - például a gépjárműveknél - az átlagosan igényelt hitelösszeget növeli - áll a cikkben.

Az év elején elindított Otthonfelújítási program szintén fűti a személyi kölcsönök piacát - olvasható a Világgazdaságban.