Hivatalos: szabadon nácizhatók '56 hősei

Idén október 23-án egy orosz televízióban a szocialista politikus többek közt azt nyilatkozta 1956-ról:

"Ezek a nácik fegyverrel járták a házakat, keresték a kommunistákat, zsidókat. Ezek nem radikálisok, hanem legvalódibb fasiszták.”

Havas szerint „a felkelés nem nyugati támogatás nélkül történt.”

„A hidegháború teljes erővel folyt és az amerikaiak felfegyverezték, mintegy, ezeket a volt nácikat, akik fegyverrel tértek vissza és új ellenforradalmat akartak.”

 - mondta az MSZP Szociális és Egészségügyi Tagozatának elnöke.

 

MSZP-s szakpolitikus: Diverzáns nácik robbantották ki az '56-os forradalmat

A szürreális szovjet időutazást a Kettős Mérce blog szúrta ki a Rosszija1 orosz állami tévé heti magazinműsorában, amelyet nem más, mint a közmédia igazgatóhelyettese és az állami hírügynökség vezetője, Dmitrij Kiszeljov vezetett. Kiszeljov szerint 1956 az első olyan "színes forradalom volt", amelyet a"nyugati titkosszolgálatok" robbantottak ki.


A gyalázkodó nyilatkozatot követően Szávay István jobbikos országgyűlési képviselő feljelentést tett a Btk. nemzetiszocialista és kommunista rendszerek bűneinek tagadására vonatkozó paragrafusa alapján. A politikus emlékeztetett: Havasnak nem ez volt az első hasonló megnyilvánulása. Már 2007-ben is „börtönből szabadult nyilasok randalírozásának” bélyegezte a szabadságharcot.

Szávay István most arról számolt be, hogy a napokban „karácsonyi ajándékul” kézhez kapta

feljelentésének elutasítását.

A határozatot valamilyen oknál fogva a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nyomozó Főosztály Vagyonvédelmi (?!) Osztálya hozta, és Mihály Csaba alezredes írta alá.

A politikus idézte a NNI remekbe szabott indoklását is, mely szerint

„Havas Szófia nyilatkozataival nem a BTK. 333. §-ában meghatározott, a nemzetiszocialista vagy kommunista rendszerek bűneit, az általuk elkövetett népirtást vagy más emberiesség elleni cselekményeket tagadja, vagy vonja kétségbe. Nyilatkozatában a fenti rendszerek bűnei nem kerülnek említésre. Kizárólag a forradalomhoz kapcsolódóan számol be olyan, szerinte bekövetkezett eseményekről, amelyeket saját meggyőződése, nézőpontja szerint igyekszik megítélni és láttatni.

Igazolni törekszik

Ez az okfejtés már csak azért is több mint érdekes, mert az ominózus paragrafus szerint nem csak az követ el bűncselekményt, aki „tagadja, kétségbe vonja, vagy jelentéktelen színben tünteti fel” a totalitárius rezsimek bűneit, hanem az is, aki

 

„ azokat igazolni törekszik.”

 

A sajtótájékoztatón jelen levő újságíróknak kiosztott határozatban részletesen ki is fejtik, mit kell ez utóbbi alatt érteni.

 

„Az igazolni törekvés a súlyos bűnök elkövetését igyekszik elfogadhatóvá tenni”

 

Na, most, ha valaki azt állítja: az 1956-os forradalom harcosai külföldről felfegyverzett „volt nácik”, „legvalódibb fasiszták” és házról házra járó zsidóüldözők voltak, akkor ezzel bizony azt „igyekszik igazolni” hogy a velük szembeni brutális fellépés is jogos volt. Sőt, ezzel a koncepciós perekben ellenük felhozott vádakat – pogromok, lincselések gyilkosságok, hazaárulás – is jogosnak állítja be. Nem kell hozzá jogi diploma, vagy történelmi doktorátus, hogy belássuk:

 

ha valaki a diktatúra áldozatait bűnösöknek bélyegzi, akkor azzal a diktatúra bűneit „igazolni törekszik.”


Szávay István szerint elfogadhatatlan, hogy 26 évvel az „úgynevezett rendszerváltás” után „Orbán Viktor ügyészsége” szerint 1956 hősei és mártírjai szabadon gyalázhatóak. Hozzátette: az elmúlt hónapokban „nem látjuk, hogy az MSZP-ben bármi is történt volna” az ügy kapcsán. Havas Szófia a mai napig a párt tagja, ami arra világít rá, hogy „a sokszorosan megújult és demokratikus MSZP-ben ma is helye van a bolsevik eszméknek” - mutatott rá a politikus.

„A Jobbik nem csak a Fidesz pártállamát bontja majd le, hanem az előző, kommunista pártállam minden maradványát."

- fogalmazott Szávay.

Kérdésre válaszolva Medgyessy Péternek a baloldal és a Jobbik összefogását sürgető kijelentésére úgy reagált:

„A  D-209-es ügynök egy sajátjai által megpuccsolt bukott miniszterelnök, aki szökőévenként egyszer igyekszik valami olyasmit mondani, amiért felfigyelnek rá."

Szávay szerint a volt kormányfőnek inkább az Alstommal kapcsolatos „gyanús pénzügyeivel” kellene elszámolnia.

„A Jobbik nem hajlandó alkudozni azokkal, akik 2010 előtt tönkre tették Magyarországot, de azokkal sem, akik 2010 után kirabolták.”

- szögezte le Szávay István.

A képviselőt kérdezték a szocialista Kórozs Lajos kijelentéséről is, aki azt mondta: az MSZP „csak demokratikus pártokkal fog össze,” így a Jobbikkal kizárt az együttműködés. Szávay szerint éppen Havas Szófia gyalázkodása és ennek következmény nélkül hagyása mutat rá arra, milyen az MSZP valódi viszonya a demokratikus értékekhez.

Ma a Jobbik az egyetlen demokratikus politikai erő Magyarországon. A Fidesz új pártállamot épít, az MSZP pedig nem számolt el az előzővel.

- fogalmazott Szávay István.