Hol a 600 millió? - A cigányok egymásra mutogatnak

Miközben a Jobbik ellen uszítanak, a gyanú szerint a felzárkóztatásukra szánt pénzt elsikkasztják a cigány vezetők.

Ellenben az elmúlt 25 év céltalan politizálása még mindig azt eredményezi, hogy a pénzt, amit félzárkóztatásra kellene költeni, a gyanú szerint inkább elsikkasztják.

A cigányságnak nem attól kell rettegnie, hogy az egyes emberek felelőtlen módon mit posztolnak ki a közösségi oldalra, sokkal komolyabb és valós veszélyt jelentenek rájuk saját vezetőik, akik az épp aktuális kormánypárt kegyeltjeiként fölözik le a cigányság integrációjára szánt pénzt.

Pedig ésszerűbb lenne ráeszmélni, hogy amíg az érdekeiket egyébként védeni hivatott szervezet százmilliókból vásárol bútort, bérel autót, szervez tanulmányt, a helyzetük nem fog megváltozni.

Mint írtuk, Hadházy Ákos lmp-s képviselő hozta nyilvánosságra, hogy az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ), amelyet egyébként a cigányügyi miniszerelnöki biztos, a fideszes Farkas Flórián vezet, gyanús módon költött el uniós pénzeket; például félévre 28,7 millió forintért béreltek autót, ami nyilvánvalóan kamu, hiszen ennél lényegesen olcsóbban hozzá lehet jutni ilyen szolgáltatáshoz.

(fotó: MTI)

"Az egész ország cigánysága ellen követtek el bűnt"

Hétfőn tartott rendkívüli közgyűlést az ORÖ, ahol a képviselők kivizsgálták volna annak a 600 millió forintnak a hollétét, amelyet egyébként uniós projektből kaptak Farkasék a "Híd a munka világába – Szociális szövetkezetek" elnevezésű programra. A közgyűlés azonban határozatképtelen lett, mert kevesen jelentek meg. Az index.hu tudósításából viszont az derült ki, hogy azért volt ilyen csekély az érdeklődés, mert Farkas Flórián pénteken megfenyegette az ORÖ tagjait, ne merészeljenek elmenni a gyűlésre.

A húzás bejött, bár a megjelentek így is élesen kritizálták az ORÖ vezetését. Dancs Mihály a Roma Polgárjogi Mozgalom vezetője szerint:

az egész ország cigánysága ellen követtek el bűnt. Az, hogy nem jönnek el a közgyűlésre, hogy tisztázzák magukat, önmagában bizonyítja a bűnösségüket. Cigány gyerekek ezrei éheznek, ők meg havi ötszázezerért bérelnek autót. Felhívtuk a céget, hogy autót szeretnénk bérelni, ők meg azt mondták, nem is foglalkoznak ilyesmivel!

Valójában ezzel fején találta a szöget Dancs. S ez nem rasszizmus kérdése.

A nyilatkozó cigány vezetők egyébként mind azt állították, hogy ezekről a kifizetésekről nem tudtak semmit, a pénzfelhasználásáról dokumentumot nem kaptak Farkastól, pedig erről ő döntött egyedül, mindenféle közgyűlési határozat nélkül.

A leggátlástalanabb az az egészben, hogy az ORÖ januárban még megpróbálta kijátszani a cigánykártyát, közleményükben azt írták:

rendkívül veszélyes lenne, ha az LMP a kiegyensúlyozott, mértéktartó és hiteles politizálás helyett teret adna a hátrányos helyzetűekkel szembeni etnikai és szociális szegregációt képviselő ideológiáknak.

A sajtótájékoztatón végül a megjelent cigány vezetők elmondták, hogy levelet írtak Lázár Jánosnak, hogy szüntesse be a pénzek átutalását az Országos Roma Önkormányzatnak, illetve vizsgálja ki a támogatás elköltését.

"Flóri is egy g..i!!!"

Az ORÖ hivatalos álláspontja most legalább mentes a faji gyűlölködéstől, igaz az ellen oldalon sem a többségi társadalom képviselői állnak:

Az Országos Roma Önkormányzat 47 tagjából 12-en kezdeményezték rendkívüli közgyűlés összehívását a mai napra. A közgyűlés témája a "Híd a munka világába" programmal kapcsolatban tett, visszaélésekről szóló állítások voltak. A rendkívüli közgyűlés határozatképtelen volt, hiszen még a kezdeményezők maguk sem jelentek meg a közgyűlés helyszínén, az Országos Roma Önkormányzat épületében. A jelenlévő mindössze 9 mandátummal rendelkező résztvevő minden szakmai alapot nélkülöző állításokat tett.  Ez azért is sajnálatos, mert az ORÖ folyamatosan tájékoztatta az érintett program kapcsán képviselőit, ahogyan ezt fogja tenni a jövőben is.

Marad a bizonytalanság, és persze a 26 millióból felújított iroda.

Hogy egy kicsit jobb kedvre derüljünk, azért emlékezzünk meg a közgyűlés legjobb mozzanatáról is, ugyanis az egyik Farkas Flórián ellen tiltakozó hölgy "Flóri is egy g..i!!!" feliratú táblát tartott fel a magasba a közgyűlést követő sajtótájékoztatón. Mégiscsak működik az integráció.